Tweede Belgische vrouwenstaking zal 48 uur duren

© Collecti.e.f 8 maars

Het Collecti.e.f 8 maars gaat op de Internationale Vrouwendag de tweede nationale vrouwenstaking organiseren in België. De feministische staking zal 48 uur duren en zal doorgaan op zondag 8 en maandag 9 maart in Brussel.

De eerste nationale vrouwenstaking op 8 maart, de Internationale Vrouwendag, bracht enkele duizenden mensen op de been in de hoofdstad. Het was "een eerste stap in de opbouw van een sterke feministische beweging in België gericht op een werkelijk gelijkwaardige samenleving", stelt het Collecti.e.f 8 Maars.

Net als vorig jaar worden vrouwen opgeroepen om te staken op vier vlakken: het staken van betaalde arbeid, het staken van de huishoudelijke arbeid, het staken van studies en het staken van consumptie.

Doordat 8 maart dit jaar op een zondag valt, zal de staking 48 uur duren en ook op maandag 9 maart doorgaan. Zo kunnen alle vrouwen hun eisen naar buiten brengen binnen hun werkplek of opleidingsfaciliteit. Al benadrukt het feministische collectief dat een staking op zondag ook zinvol is, want in sectoren als de horeca, cultuur of gezondheidszorg wordt er dan gewoon door gewerkt.

De groepering doet ook een oproep naar de vakbonden om hun stakingsoproep te steunen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?