Dertigtal advocates houdt flashmob tegen seksisme binnen justitie

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 9 maart 2020
Updated: 09-03-2020 - 14:17

Een dertigtal advocates heeft maandagvoormiddag een protestactie gehouden naar aanleiding van de internationale vrouwendag. Op de trappen van het Brusselse justitiepaleis brachten ze Un violador en tu camino, een Chileens feministisch protestlied tegen geweld tegen vrouwen.

"Als advocates worden wij niet alleen geconfronteerd met het onrecht dat onze vrouwelijke cli├źnten moeten ondergaan, maar ook met het seksisme en machisme binnen ons beroep en binnen de balie", zegt meester Mieke Van den Broeck. "Vrouwelijke slachtoffers moeten we in dit paleis vaak teleurstellen omdat hier niets of te weinig gebeurt voor hen."

"Klachten voor verkrachting of intrafamiliaal geweld worden niet genoteerd of worden geseponeerd, onderzoeken vinden niet of niet grondig genoeg plaats. Alleenstaande moeders krijgen geen recht op OCMW-steun omdat ze niet genoeg ter beschikking zijn voor de arbeidsmarkt. Vrouwelijke vreemdelingen worden teruggestuurd naar het land dat zij ontvlucht waren om een gedwongen huwelijk of besnijdenis te vermijden, na onderworpen te zijn aan seksuele uitbuiting op de reisweg."

Glazen plafond

Daarnaast worden vrouwelijke advocates in hun eigen beroep ook geconfronteerd met seksisme, aldus de actievoersters. "Dat hebben we deze week nog in de pers gezien en gelezen. Jonge stagiaires worden seksueel geïntimideerd of lastiggevallen, vrouwelijke advocates krijgen seksueel getinte opmerkingen naar het hoofd geslingerd."

Uit onderzoek zou blijken dat vrouwelijke advocates gemiddeld de helft minder verdienen dan hun mannelijke collega's. "Er is ook een massale uitstroom van vrouwen. De cijfers tonen ook hier een duidelijk 'glazen plafond'. De meerderheid van de studenten en de jongste rechtspractici zijn immers vrouwen, maar in de hogere functies blijven zij in de minderheid, in alle onderdelen van de juridische praktijk."

Video: Claude Lambrechts

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?