Zeker 4.000 deelnemers aan Brusselse vrouwenmars

© BRUZZ
| Begin van de betoging aan Centraal Station.
Updated: 08-03-2019 - 20:04

De Internationale Vrouwenmars, die om 17.30 uur begon aan het Centraal Station, heeft enkele duizenden mensen op de been gebracht. De politie telde 4.000 deelnemers, de organisatie zelf rept zelfs over 15.000.

De mars wordt mede-georganiseerd door Amnesty België. De focus dit jaar ligt op seksueel overschrijdend gedrag in de openbare ruimte, op het werk en op sociale netwerken.

Ook in andere landen komen mensen massaal de straten op vandaag. In Frankrijk kwamen duizenden vrouwen op straat doorheen het hele land.

Franstalige vrouwen

De optocht begon om 17.30 uur aan het Centraal Station, een uur later waren de eerste betogers aan het eindpunt op het Luxemburgplein.

Er kwamen vooral vrouwen, maar ook mannen opdagen voor de betoging tegen seksisme en voor solidariteit met vrouwen in de hele wereld. De betoging bracht voornamelijk Franstaligen op de been. Ze scandeerden slogans over vrouwenrechten en sommigen brachten borden mee met slogans over of afbeeldingen van vagina's of borsten. "Mijn lichaam, mijn keuze, mijn vrijheid", werd er onder meer geroepen. (Lees verder onder de video)

In de mars liepen verschillende organisaties mee, elk met hun eigen boodschap. De vakbonden ABVV en ACV focusten op gelijke rechten op het werk. Maar er liep bijvoorbeeld ook een groep Iraanse betogers mee. Zij verzetten zich tegen de verplichte hoofddoek in Iran. Nog een andere groep eiste de regularisatie van mensen zonder papieren.

Uit de politieke wereld was er een vertegenwoordiging van onder meer cdH, écolo en de Europese koepelpartij van sociaaldemocraten. En ook de Brusselse universiteiten VUB en ULB waren vertegenwoordigd.

Het 'Collecti.e.f 8 maars' had alle vrouwen opgeroepen om op Internationale Vrouwendag het werk neer te leggen. Op verschillende plaatsen in het land waren er acties. De actie in Brussel eindigt met optredens op het Luxemburgplein.

Onze reporter An Missotten was ter plekke en liep een eindje mee met de betogers:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?