Vrouwenstaking: honderdtal VUB-personeelsleden legde vandaag het werk neer

Staking VUB Internationale Vrouwendag

Een honderdtal werknemers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft vrijdag het werk neergelegd om te betogen tegen seksisme en discriminatie. "Net zoals bij de klimaatproblematiek moeten we de ontkenners een halt toeroepen. Ook op de VUB", zegt Jenneke Christiaens, professor Criminologie en ACOD-vakbondsvrouw.

De betogers - mannen en vrouwen - verzamelden op vraag van de drie vakbonden op de VUB-campus in Etterbeek. Van daaruit trokken ze met de trein naar het centrum van Brussel voor de vrouwenmars in het kader van Internationale Vrouwendag.

"Ook op de VUB is de strijd nog niet gestreden", vindt Christiaens. "Universiteiten hebben een hardnekkig glazen plafond. Uit onderzoek blijkt dat het tot 2050 zal duren voor er op de Vlaamse universiteiten statistische gendergelijkheid is. Evenveel jonge vrouwen als mannen beginnen aan een academische carrière, maar hoe hoger op de ladder, hoe minder vrouwen."

"Klassiek worden onderzoeksters erop gewezen dat ze hun kinderwens beter laten wachten. Als ze toch zwanger worden, kan dat op vandaag nog altijd ten koste gaan van pensioen- en andere rechten en carrièrekansen", aldus Christiaens. "Men moet het structureel probleem onder ogen willen zien. Een vrouwelijke rector (Caroline Pauwels, red.) is niet hetzelfde als gendergelijkheid realiseren."

Macho's met macht

Volgens Christiaens is er ook nog veel machtsmisbruik op de universiteit. "Er is een hoge nood aan een duidelijke en krachtdadige aanpak van conflicten en situaties van machtsmisbruik op de universiteit. We vinden dat een topprof, directeur of diensthoofd meer moet zijn dan zijn of haar output, fondsenwerving of CV."

ACV-vakbondsvrouw Tania Stadsbader spreekt van een "machocultuur". Ze gaf het voorbeeld van een academica die langdurig afwezig was door een moeilijke zwangerschap en een burn-out. "Na haar terugkeer kreeg ze een negatieve evaluatie die de hele periode van afwezigheid mee in rekening nam. Natuurlijk kan men dan zeggen dat ze niet genoeg publiceerde. Hoe is het mogelijk dat zij bij haar terugkeer meteen voor een veelkoppig en macho-getint mannentribunaal moet verschijnen voor een remediëringsplan, dat geen rekening wil houden met die historiek? "

Op de campus van de Franstalige vrije universiteit van Brussel, de ULB, verzamelden eerder op de dag 50 tot 100 studenten en onderzoekers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?