Tweede editie van festival 'Les Jacqueries' zet Sint-Jacobswijk opnieuw in de kijker

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 24 en zondag 25 september 2022
Updated: 25-09-2022 - 15:02

De Sint-Jacobswijk in het centrum van Brussel bruist dit weekend tijdens de ‘Les Jacqueries’: een volksfestival dat jongleurs, goochelaars, muzikanten en acteurs naar hartje stad haalt. “Brusseleir zijn is synoniem met zelfspot, het goede leven, absurde humor, de kunst van het zwanzen.”

Tijdens de tweede editie van straattheaterfestival ‘Jacqueries’ nemen muzikanten, straatanimatoren en acteurs een deel van de binnenstad over. Jongleurs, goochelaars en verhalenvertellers gooien er nog een schepje bovenop en vullen samen mee het weekend vol muziek, humor en poëzie in.

Het evenement is een initiatief van twee verenigingen met een passie voor de binnenstad, vzw Sint-Jacobswijk en Mistral Event. Samen hebben ze als doel "een feest in de straatjes te organiseren om de Brusselaars weer van Brussel te doen houden." Twee dagen feest dus, zoals Brusseleirs dat doen: "een Brusseleir zijn staat synoniem met zelfspot, het goede leven, absurde humor, de kunst van het zwanzen."

De Sint-Jacobswijk is ook een buurt waar je afspreekt voor een borrel, om uit eten te gaan of een concert bij te wonen, waar je Ethiopisch, Thais, Italiaans of Japans kunt eten of iets gaan drinken in een typisch Brussels café, zoals de Poechenellekelder, de Fontainas of het café Au Soleil.

In de wijk bestaat bovendien heel wat eeuwenoude vakkennis. Denk aan ambachtelijke fabrikanten van pruiken, van vuurwerk, hoeden, kaas, instrumenten. Coutellerie Jamart, schoenenzaak Paradis de la Babouche, stomerij De Geest of sportwinkel Van Calck: het zijn maar enkele namen van winkels die al meer dan honderd jaar bestaan.

"Onze vereniging brengt al deze bewoners en winkeliers samen," zegt Pascale De Jonckheere, van vzw Sint-Jacobswijk. "We willen de wijk een feest geven dat de identiteit van de buurt weerspiegelt."

Nog op het programma voor zondag: historicus Roel Jacobs vertelt over Brussel op het terras van Café Au Soleil. Het laatste concert van Jacques Brel wordt uitgezonden op groot scherm op het Oud Korenhuis. Op diezelfde plaats kun je ook de foto’s bekijken van Brussel-fotograaf Eric Ostermann.

Les Jacqueries,
> 25/9, Sint-Jacobswijk, centrum Brussel
www.stjac.be

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?