Buurtfeest Jacqueries in de Sint-Jacobswijk: ‘Hier ben je niet anoniem in de grootstad’

© Facebook / ASBL Quartier Saint-Jacques - Sint Jacobswijk VZW
| Drie zaterdagen lang sieren muzikanten en kunstenaars de straten in hartje Brussel.

De Sint-Jacobswijk gaf op zaterdag 4 september het startschot voor de ‘Jacqueries’. Drie zaterdagen lang beleef je in de wijk straatanimaties, concerten en een kunstenaarsparcours.

Voor de drie feestzaterdagen sloeg Sint-Jacobswijk vzw, bestaande uit verschillende handelaars en bewoners van de wijk, de handen ineen met de Stad Brussel. Het resultaat is een parcours doorheen de straten van hartje Brussel met concerten, queer art, goochelaars, kunstenaars en zelfs een sprookjesverteller voor jong en oud.

De opening was alvast een succes, vertelt buurtbewoonster en bestuurster van de vzw Sint-Jacobswijk Pascale De Jonckheere: “Dankzij het weer kon de wijk weer helemaal heropleven, het was opnieuw la Bruxelles Joyeuse. Na de lockdown wilden we de kunst- en horecasector extra in de verf zetten, en dat is gelukt dankzij ons kunstenaarsparcours, waar meer dan tachtig artiesten hun werk tentoonstellen in verschillende handel- en horecazaken.”

Dorp in het centrum

Bewoners als De Jonckheere noemen de wijk ‘een dorp in het centrum van Brussel’. “De mensen kennen elkaar, je bent er niet anoniem in de grootstad. Maar dat betekent niet dat hier een kerktorenmentaliteit heerst, integendeel! Sint-Jacobs is een open wijk met een open geest.”

Met de festiviteiten wil de vzw opnieuw meer mensen naar het historisch stadscentrum lokken. “Mensen hebben vaak een negatief beeld van Brussel en zeker over het centrum, maar deze plek heeft net zoveel te bieden”, besluit De Jonckheere. “Wie langskomt tijdens de Jacqueries zal dat zien, en zal op een positieve manier verrast worden!”

De Jacqueries gaan nog door op zaterdag 11 en 18 september, met straatanimaties van 12 tot 20 uur en concerten en animaties in de bars tot sluitingstijd. Het parcours en programma is te vinden op de website of de facebookpagina van de Sint-Jacobswijk vzw.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?