Jouw vraag

BIG CITY. Leiden de Sint-Jakobsschelpen op straat je echt naar Compostella?

Luana Difficile
© BRUZZ
04/05/2023

Wanneer je in de stad rondwandelt, loont het om regelmatig op te kijken naar de prachtige architectuur. Maar het loont ook om in de gaten te houden welke stukjes geschiedenis verscholen zitten in de Brusselse voetpaden. Behalve de struikelstenen die de oude woonplaatsen van Joodse Brusselaars herdenken, liggen er ook gouden elementen gebeiteld: de Sint-Jakobsschelpen, met het puntje gericht naar Compostella.

"Leiden de Sint-Jakobsschelpen op straat je echt naar Compostella?"

Nils uit Asse

Alle wegen leiden naar Rome, wordt gezegd, maar er leiden er dus in heel Europa ook een pak naar Compostella. Wie van Brussel naar Santiago de Compostella wil wandelen, is in theorie 350 uur onderweg. De Via Brabantica is een noordelijke route die begint in Nederland, naar Parijs leidt om zo door te trekken naar het zuiden. Die eeuwenoude route loopt ook recht door Brussel.

Sinds de middeleeuwen houden pelgrims uit verschillende windrichtingen halt in onze stad. Een Brusselse wijk ontleent er zelfs haar naam aan. In de Sint-Jakobswijk stond er vroeger op de Kolenmarkt een gasthuis, met de naam Sint-Jakobsgasthuis. De pelgrims kregen er onderdak en een plaats om uit te rusten, om nadien hun tocht voort te zetten.

Later werd het gasthuis afgebroken en werd op die plaats de kerk Onze-Lieve-Vrouw Van Goede Bijstand gebouwd. Vanaf dit punt hadden ze twee keuzes. Doorwandelen naar de Marollen tot aan de Kapellenkerk of nog even een omweg nemen langs Anderlecht, om te bidden op het graf van de heilige Sint-Guido.

Schelpenzoektocht

De weg in, door en uit Brussel moesten de pelgrims wel op een andere manier vinden dan met gouden schelpen van vandaag, want die zijn nog maar een twintigtal jaar geleden aangebracht door de stad. Een vijftigtal van de gouden exemplaren laten je wandelen in de voetstappen van de pelgrims van toen, of zijn een fijn extraatje voor wie zich nu nog op een moderne vorm van een bedevaart waagt.

Dat schelpen het symbool zijn geworden van de bedevaart, is te danken aan verschillende legendes. De tocht leidt naar Compostella, omdat daar het graf ligt van Jakobus de Meerdere. Hij is een van de twaalf apostelen die daar begraven ligt. Een legende vertelt dat toen zijn lichaam aan de Spaanse kust aanspoelde, het bedekt was met dergelijke schelpen.

Voor wie de tocht naar Spanje zou willen aanvatten, zullen de Sint-Jakobsschelpen een rode draad vormen tijdens de wandeling. Wandelaars dragen er eentje om aan te geven dat ze op bedevaart zijn, de souvenirwin-keltjes in Compostella liggen er vol van en op je pad zullen schelpen je in de juiste richting sturen.

Zo ook in Brussel, waar hier en daar een verdwaalde 'ster' ligt, die moet voorkomen dat je verdwaalt. In de Sint-Jakobswijk liggen er zelfs op een plaats twee naast elkaar. Wie zoekt die vindt!

  • VOLGENDE KEER Worden er nog veel ondergrondse schatten gevonden in Brussel?

BIG CITY: stel zelf je vraag


Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.

De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.

> Meer over Big City

Welke vraag wil jij graag beantwoord zien?

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni