| Fabre en Troubleyn ontkennen op de website van rekto:verso de beschuldigingen.

Twintig ex-medewerkers beschuldigen Jan Fabre van grensoverschrijdend gedrag

© Belga
13/09/2018

In een open brief die woensdagnacht verscheen op de website van kunstenmagazine rekto:verso is sprake van publieke vernederingen, seksuele intimidatie en machtsmisbruik.

Zo zou Fabre volgens de brief er een "semi-geheime fotopraktijk" op nahouden. Daarbij zou hij dansers thuis uitnodigen om beeldende kunst te maken, en onder het mom daarvan vervolgens seksuele toenadering zoeken. Sommige dansers kregen na de sessies grote sommen geld aangeboden. Wie de avances afwees, zag zijn rol ingeperkt of werd gestalkt, vernederd en gemanipuleerd.

Fabre wordt er ook van beschuldigd dat hij vrouwen tijdens repetities publiek vernederde met "pijnlijke en vaak openlijk seksistische kritiek". Een deel van de ondertekenaars werd naar eigen zeggen zelf slachtoffer van de praktijken, een ander deel was er getuige van.

'Wij dwingen niemand'

Fabre en Troubleyn ontkennen op de website van rekto:verso de beschuldigingen. "Wij dwingen niemand om bepaalde zaken te doen die voor hem of haar als grensoverschrijdend worden ervaren", klinkt het.

Ze betreuren ook dat Fabres proces gemaakt wordt in de media zonder dat hij zich daar afdoend tegen kan verdedigen.

'Zwijgcultuur'

De ondertekenaars komen met hun getuigenissen nu naar buiten omdat pogingen om hierover in gesprek te gaan binnen Fabres gezelschap Troubleyn op niets uitdraaiden. Ze namen ook aanstoot aan een VRT-interview eind juni waarin Fabre verklaarde dat er in de veertig jaar dat hij met zijn gezelschap werkt nooit problemen zijn geweest met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Op twee jaar tijd zouden zes medewerkers nochtans om die reden de deur achter zich dicht hebben toegetrokken.

"Het probleem begint noch stopt aan de drempel van Troubleyn", schrijven ze ook. "In de eerste plaats moet deze brief gelezen worden als een poging om een einde te maken aan een zwijgcultuur en om aandacht te vragen voor toxische werkomgevingen in het brede artistieke veld. Deze brief is geen persoonlijke afrekening. Door open te zijn over hoe wij Fabres gedrag zelf ervaren hebben, hopen wij een hoognodig gesprek in de sector op te starten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Jan Fabre , Troubleyn , grensoverschrijdend gedrag , #metoo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni