1770 Joachim Lafosse

| Joachim Lafosse in de cinemazaal (archiefbeeld).

Belgische regisseur Joachim Lafosse beschuldigd van morele en seksuele intimidatie

© BRUZZ
11/06/2024

Een tiental oud-medewerkers van Joachim Lafosse beschuldigt de Brusselse regisseur van morele of seksuele intimidatie in de werksfeer. Ze spreken van een toxische werksfeer, vernederingen, psychologische druk, een te dunne scheidslijn tussen werk en privé en van aanranding. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van de Franse krant Libération.

Zo'n tien vrouwen - scenarioschrijvers, actrices en technici - hekelen de omstandigheden op de sets van Joachim Lafosse. Ze spreken onder meer over machtsmisbruik, beledigingen, een seksueel getinte sfeer, spanning op de filmsets, ongepaste avances en een te dunne grens tussen werk en privé.

De Brusselse regieassistente Valérie Houdart heeft het over een aanranding. Ze was 23 jaar oud toen Lafosse haar in een hoek zou hebben gedrukt om haar te kussen. Dat zou gebeurd zijn op de dag voor de eerste opnamedag van de film Nue propriété. De volgende dag voelde Valérie zich angstig en had ze nachtmerries, maar ze voltooide de opnames wel. Ze zou overwegen een klacht in te dienen, schrijft de krant.

Onder de getuigen vinden we ook Lisa Debauche, Vania Leturcq en Hélène Karenzo uit Brussel, net als Lou du Pontavice, Juliette Goudot, Emilie Flamant, Eye Haïdara, Guslagie Malanda, Delphine Girard en Sophie Vercruysse. De rode draad in de getuigenissen van de vrouwen: een gespannen sfeer op de set en een regisseur die mensen "dingen laat doen die ze niet willen."

De Brusselse regisseur heeft nog niet geantwoord op de vraag om een reactie van BRUZZ. Hij stuurde wel een reactie naar de redactie van Libération, waarin hij reageerde op alle punten uit het onderzoek. Hij ontkent dat hij Houdart aangerand zou hebben. Ook laat hij weten dat hij "nooit heeft geprobeerd iemand te beledigen of opzettelijk te vernederen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni