Review
Score: 3 op 5

May december: 'Verbaal steekspel met intensiteit van westernduel'

Gerd Hendrickx
24/01/2024

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert iedere woensdag voor BRUZZ-radio zijn Film van de Week. Vandaag is dat May december.

In 1997 haalde een zedenzaak in de VS maandenlang de covers van de sensatiepers: een 34-jarige lerares werd betrapt op seks met een twaalfjarige leerling. Ze ging de gevangenis in, beviel daar van zijn baby en na het uitzitten van haar straf, zetten beiden hun relatie verder.

Voor zijn nieuwe film May december beeldt regisseur Todd Haynes (Dark waters, Carol) zich in hoe het hen ruim twintig jaar later vergaat. Het koppel runt dan een gezin met drie kinderen en krijgt een nieuwsgierige actrice over de vloer die research komt doen voor een film over hun leven.

Wat volgt is een superieure soap opera waarin Nathalie Portman en Julianne Moore een verbale krachtmeting aangaan die even spannend is als een shoot-out van Sergio Leone.

Een finale confrontatie of revelatie blijft jammer genoeg uit, maar beide actrices zetten een indrukwekkende vertolking neer. Julianne Moore had gerust een Oscarnomiatie verdiend, maar viel bij de bekendmaking daarvan uit de boot.

Vanaf 24 januari in de bioscoop.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film , Todd Haynes , Julianne Moore , Nathalie Portman , zedenschandaal , #metoo , camp , satire , review

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni