Twintigtal vluchtelingen neemt deel aan toeristisch bezoek Brussel-Stad

© Alvaro Millan
| Het bezoek bracht de deelnemers ook langs Manneken Pis

Een twintigtal vluchtelingen nam op zaterdagmiddag deel aan een toeristisch bezoek aan het centrum van Brussel. Dat werd georganiseerd door het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen en GuruWalk, een toeristisch platform voor gratis wandelingen. “Plots zijn ze toeristen en vergeten ze even hun migratiestatus.”

"Het is de stad waar ik ga wonen, en daarom interesseert het me om de toeristische en belangrijke plekken van Brussel te leren kennen,” zegt een 25-jarige Egyptenaar die geregulariseerd werd.

De rondleiding begon om 14 uur. De groep ging naar de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal, het Parlement, het Koninklijk Park aan het paleis, de Kunstberg, Manneken Pis en eindigde op de kerstmarkt. “Ze worden toeristen en vergeten een paar uur hun migratiestatus", zegt Bernard Sury, organisator van het initiatief.

De ontmoeting werd begeleid door twee amateurgidsen en een vertaler Frans-Arabisch. "De deelnemers leren Frans, daarom doen we het bezoek in het Frans. Een vertaler helpt hen onze uitleg te begrijpen,”aldus Sury. “We willen hen laten zien dat Brussel kosmopolitisch is en ze het recht hebben om zich de stad toe te eigenen.”

Het is niet de eerste keer dat het initiatief plaatsvond. Eind september werd voor zeven vluchtelingen een eerste toeristische wandeling georganiseerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?