Uber schorst UberPop, Vervoort weigert onderhoud

© Ivan Put

Woensdagnacht schorst Uber zijn illegale taxidienst UberPop. Maar de Amerikaanse internetonderneming geeft de strijd niet op. In afwachting van het beroep dat Uber aantekende tegen zijn veroordeling, vraagt het bedrijf in een open brief een onderhoud met minister-president Rudi Vervoort (PS). Die is niet van plan op die vraag in te gaan.

Na de veroordeling door de Brusselse rechtbank van koophandel kreeg Uber 21 dagen om aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen. Zo niet dan moest het een dwangsom van 10.000 euro per dag ophoesten. Hoewel Uber een vorige uitspraak negeerde, schikt het bedrijf zich deze keer naar de veroordeling.

Tot er volledige duidelijkheid is, schort het bedrijf de dienst UberPop op. Uber is teleurgesteld, maar benadrukt respect te hebben voor de beslissing van de rechtbank.

“Zij moeten nieuwe technologieën beoordelen op basis van een taxiwet die dateert uit 1995, toen er amper sprake was van internet en mobiele telefoons,” zegt Belgisch general manager Filip Nuytemans aan De Morgen. Uber vindt dat die wet beter aangepast wordt aan de actuele behoeftes van de consument.

Overleg
Het door minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) voorgestelde taxiplan van februari dit jaar biedt ruimte voor initiatieven als Uber, binnen een wettelijk kader. De PS-fractie heeft de minister echter verzocht zijn plan te herzien omdat het schadelijk zou zijn voor de taxisector.

"Er is in het prille begin een klein onderhoud geweest tussen ons bedrijf en het kabinet van de minister-president, maar de laatste weken werd geen gehoor gegeven aan onze vraag voor een nieuwe meeting," laat Nuytemans weten aan brusselnieuws.be.

Met de open brief hoopt Uber nu een nieuw overleg met minister-president Vervoort (PS) te bekomen. “We willen hem duidelijk maken wat onze visie op mobiliteit is,” klinkt het.

"Dit is een logische beslissing gezien de recente uitspraak van de rechtbank", zo reageerde Vervoort op de beslissing van Uber om woensdag de dienst UberPop stop te zetten.

Vervoort lijkt niet te zullen ingaan op het verzoek van het Amerikaanse bedrijf om samen te zitten. "We hebben enkele maanden geleden al van gedachten gewisseld met Uber", liet hij via zijn woordvoerster weten. "Voor de rest werken we aan een modernisering van de taxisector en een actualisering van de ordonnantie voor bezoldigd vervoer van personen in Brussel. In dit kader lopen politieke discussies binnen de Brusselse regering."

UberX, de iets duurdere variant van UberPop, met professionele chauffeurs, blijft wel rijden. Die dienst is helemaal in regel met de bestaande wetgeving, zegt Uber, iets wat door de taxisector wordt tegengesproken.

Bekijk ook de reportage van tvbrussel, waarin ook UberX wordt besproken:

Een modernisering van de taxiwet zou volgens Uber duizenden banen opleveren in Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?