Uitbaters Le Coq in Elsene willen met petitie café redden

Met een online petitie willen de uitbaters van café Le Coq op het Fernand Cocqplein in Elsene het voortbestaan van hun kroeg redden. Bierbrouwer AB InBev is eigenaar van het pand, maar wil de huurovereenkomst met de huidige eigenaars niet vernieuwen. “Waarom ze niet verder met ons in zee willen, weten we nog altijd niet," aldus cafébaas Vasken Bostanci.

Meer dan 1.100 mensen hebben al hun handtekening gezet onder de online petitie die de ondergang van café Le Coq moet voorkomen. Bierbrouwer AB InBev is eigenaar van de kroeg, maar weigert een nieuwe huurovereenkomst met de huidige uitbater Vasken Bostanci.

Een reden voor dit abrupte einde is er volgens Bostanci nooit gegeven. “Al zeven jaar lang is dit café al in ons bezit. Van financiële problemen is er nooit sprake geweest en een heleboel klanten begrijpen ook niet waarom er iets moet veranderen.”

Onduidelijkheid troef
Voor de cafébaas was het ook lang niet duidelijk dat AB InBev een einde wilde maken aan de samenwerking.  “Begin februari nam ik een eerste keer contact op met AB InBev om te praten over een contractverlenging, aangezien het bestaande contract eind mei afliep”, zo zegt Bostanci aan BRUZZ.

“Twee weken later kreeg ik te horen dat het niet mogelijk was om onze overeenkomst te verlengen, omdat een termijn wettelijk slechts drie keer mag worden verlengd. Daarop nam ik een advocaat onder de arm die dit bevestigde, maar zei dat het wel mogelijk is om te onderhandelen over een nieuw huurcontract.”

Slopende communicatie
Wat volgde was lang over en weer getelefoneer met verschillende vertegenwoordigers van AB InBev die tussen februari en eind mei het café kwamen bekijken.

“In maart vertelde een vertegenwoordiger ons dat de dalende bierverkoop in ons café wel eens een probleem zou kunnen vormen bij de onderhandeling over nieuw samenwerkingsverband," vertelt Bostanci.

“Iedereen weet dat de wegenwerken in Elsene zorgen voor een dalende omzet binnen heel de horeca. Het is een algemeen probleem dat niet te herleiden is tot één café. Bovendien werd dit argument een week later alweer weerlegd door een andere afgevaardigde van de bierproducent.”

Eind mei kreeg Bostanci dan officieel het slechte nieuws te horen. “Pas luttele dagen voor het verstrijken van de huurovereenkomst, kregen we te horen dat de samenwerking definitief zou worden stopgezet. Waarom ze niet verder met ons in zee willen, weten we nog altijd niet.”

AB InBev: ‘Geen verdere informatie uit respect voor uitbater’
Ten laatste eind december moet Bostanci met zijn vrouw het pand verlaten hebben. Zij hopen vurig dat hun petitie AB InBev nog van gedachten kan doen veranderen, al lijkt de kans klein dat dat zal lukken.

“Zoals steeds maken wij een evaluatie en is de beslissing genomen om de actuele uitbater geen nieuw huurcontract te verlenen. Uit respect voor de huidige uitbater, die nog steeds actief is, kan geen verdere informatie meegedeeld worden betreffende dit dossier," klinkt het droog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

BRUZZ Magazine
deze week
 • De jachthaven van Brussel: van de stad naar de oceaan
 • Welkom in Broksele, zusterstad van Brussel
 • Big City: Was Hoog-Vorst ooit een kasteelwijk?
 • Op twee wielen door de achtertuin van Brussel
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze week
 • Directie verlaat Joods Museum: 'Antisemitisme fors toegenomen'
 • Le virus n'a pas arrêté le street art
 • Filosoof Bleri Lleshi: 'Wie geen strijd voert, zal niets veranderen'
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement