Uitgelicht: Politie van Kolenmarkt naar Marollen

© Ivan Put

De politiezone Brussel-Stad wordt hervormd tot een nabijheidspolitie, met meer patrouilles en vier gloednieuwe wijkcommissariaten. Het hoofdcommissariaat verhuist van de Kolenmarkt naar een nog te bepalen locatie in de Marollen. “Maar of de bevolking daarmee krijgt waar ze echt nood aan heeft, is nog maar de vraag”, zegt de vakbond.

‘D e zone Brussel Hoofdstad-Elsene wordt alom geprezen voor de begeleiding van evenementen. De burger moet van datzelfde professionalisme kunnen genieten”, zegt burgemeester Yvan Mayeur (PS). Het korps wordt daarvoor hervormd tot een ‘nabijheidspolitie’, met vier gloednieuwe wijkcommissariaten die elke dag open zullen zijn, 24 uur per dag.

Antennes
Het grootste daarvan komt er in het Zuiden van de Vijfhoek, in de buurt van het Poelaertplein. Dat moet met 30.000 vierkante meter het nieuwe centrale commissariaat worden en ook de Europese wijk en de Louizalaan bedienen. Er tekenden al zeven firma’s in op de openbare aanbesteding.

Daarnaast komt er een commissariaat voor het Noorden van de Vijfhoek en de Noordwijk, en ook Laken en Neder-Over-Heembeek krijgen een commissariaat dat de klok rond open is. Ook voor die drie plekken wordt nog een gebouw gezocht. (zie kaart onderaan)

Om de drempel laag te houden, installeert de politie antennes in de verschillende wijken, zoals Haren, Heizel, Euro (op de Clovislaan), Centrum-Van Artevelde, én de antenne Unesco op de Kolenmarkt, waar nu het centrale commissariaat zit. Dat wordt in het nieuwe scenario veel kleiner, en de Stad neemt als eigenaar van het gebouw het overbodige gedeelte terug. Opvallend: Elsene doet niet mee met de hervorming. De gemeente behoudt haar ene wijkcommissariaat en verandert verder niets.

Naast de nieuwe locaties moet de burger vooral de verhoging van het aantal patrouilles opmerken. Dat aantal zou in Brussel én de deelgemeentes met de helft moeten stijgen.
Dat kan door een aantal agenten die met pensioen gaan te vervangen door inspecteurs uitsluitend bedoeld voor het terrein. Maar er zal ook minder energie en mankracht ingezet worden bij culturele en sportieve activiteiten, zegt eerste schepen Alain Courtois (MR).

“Nu maakt dat meer dan de helft van de politieactiviteit uit”, zegt hij. “We gaan daarom stewards opleiden die die taken kunnen opnemen. We testten dat systeem al uit bij de grote schermen voor het WK. Het spaart mankracht uit én geld, want overuren kosten heel wat.”

De politievakbonden reageren voorzichtig positief op de hervorming. Politievakbond NSPV “heeft er in principe niets op tegen”, maar betwijfelt of de hervorming echt voor meer agenten op straat zal zorgen. “Stewards kunnen bepaalde taken overnemen, maar we moeten daar ook niet te euforisch over worden”, zegt Nicolas Beckers. “Dat kan zeker niet bij elk evenement.”

“Bovendien zal de nachtpermanentie in de nieuwe wijkcommissariaten ook veel bemanning vragen. Ik betwijfel of je dan ook nog eens meer mensen op straat kan inzetten.”

Overvallen
Beckers vraagt zich ook af of vier commissariaten die 24 uur per dag open zijn echt zo hoog op het verlanglijstje van de Brusselaar staan. “Tijdens de week zien wij ’s nachts niet bepaald een overrompeling. Enkel in het centrum is het in de weekends erg druk.”

En net daar wordt het commissariaat op de Kolenmarkt teruggebracht tot een antenne die niet permanent open zal zijn. “In die buurt is er een druk uitgaansleven met bijhorende incidenten en diefstallen. Moeten die mensen nu ’s nachts naar het Poelaertplein lopen? Straks worden ze onderweg nog een tweede keer overvallen.” De Brusselaars hebben eerder nood aan “agenten die naar hen toe gaan”, denkt Beckers.

Het grootste pijnpunt voor de vakbonden blijft echter de relatie met burgemeester Yvan Mayeur. Sinds de beslissing van Mayeur om camera’s in de commissariaten te hangen, is die helemaal bekoeld. Rudy Harnie van het ACV: “Hij communiceert veel te weinig en luistert amper naar de tegenpartij. En dat kan weleens voor problemen zorgen bij de uitvoering van deze hervorming. Als je het personeel te lang in het ongewisse laat over waar, met wie en in welke roosters ze zullen moeten werken, zaai je onrust.”

Kaart: verdeling van de toekomstige wijkcommissariaten en antennes. Klik op de bijlage voor een grotere versie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?