Uitspraak bijkomende meetstations luchtvervuiling valt op 10 februari

© Bart Dewaele

Voor de Brusselse Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg zijn vrijdagvoormiddag de eerste pleidooien gehouden in het proces dat vijf inwoners van Brussel samen met Client Earth, een advocatenorganisatie gespecialiseerd in milieumateries, hebben ingespannen tegen het Brussels Gewest. De eisers hebben vrijdag als voorlopige maatregel geëist dat drie meetstations die de luchtkwaliteit in Brussel moeten meten, heropend worden.

De eisers verwijten het Brussels Gewest dat het pas in 2016 een Lucht-, Klimaat- en Energieplan heeft goedgekeurd terwijl een EU-verordening al in 2010 eiste dat de verschillende lidstaten een plan zouden voorleggen om de luchtvervuiling te verminderen.

Bovendien zouden de voorgestelde maatregelen in het Lucht-Klimaat-Energieplan te algemeen blijven en niet voldoen aan de Europese eisen, terwijl de luchtvervuilingsdrempels in het Brussels Gewest dagelijks overschreden worden.

Luchtkwaliteitsrichtlijn
Ten slotte is het luchtkwaliteitsmeetnet in het Brussels Gewest volgens de eisers ook niet in overeenstemming met de eisen van de Europese luchtkwaliteitsrichtlijn.

"De Europese wetgeving verplicht de overheden om de luchtkwaliteit te meten daar waar de bevolking waarschijnlijk aan de hoogste concentraties wordt blootgesteld maar de meetstations van de Kroonlaan, aan Kunst-Wet en in de Belliardstraat, die de hoogste NO2-concentraties in Brussel maten, werden gesloten. Die moeten heropend worden en de meetgegevens moeten openbaar gemaakt worden," klinkt het bij de advocaten van de eisers.

10 februari
Volgens de advocaten van het Brussels Gewest is een dergelijke heropening geen voorlopige maatregel. "Bovendien zijn er voor de meting van fijn stof in Brussel al 11 stations, terwijl er wettelijk maar 10 moeten zijn, en voor de meting van NO2 9, terwijl er maar 4 moeten zijn. De meetstations Kroonlaan, Kunst-Wet en Belliard voldoen ook niet aan alle Europese vereisten."

De uitspraak valt op 10 februari.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?