Uitspraak in rechtszaak luchtvervuiling op 15 december

© Luidrustig

Vandaag donderdag vond de hoorzitting plaats in de rechtszaak over het beleid rond luchtvervuiling in Brussel. Vijf inwoners en advocatenkantoor Client Earth stapten vorig jaar naar de rechter omdat de gewestregering de torenhoge stikstofdioxideconcentraties volgens hen onvoldoende aanpakt. Het vonnis wordt uiterlijk op 15 december bekendgemaakt, zegt de rechter, een maand eerder dan verwacht.

Een 200-tal mensen heeft zich vanavond verzameld op het Poelaertplein, voor het Brusselse justitiepaleis. Ze eisen samen propere lucht in de stad.

Aanleiding is de gerechtelijke aanklacht van de NGO Client Earth tegen het gewest, omdat die de Europese normen aan haar laars zou lappen. De uitspraak zal er komen op 15 december, een stuk vroeger dan verwacht. Dat is vandaag bekendgemaakt op een hoorzitting in het justitiepaleis. 

Sinds het begin van de metingen in 2010 al overschrijdt de stikstofdioxideconcentratie (NO2) in Brussel de Europese, juridisch afdwingbare norm, die al veel hoger ligt dan de gezondheidsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Stikstofdioxide is vooral afkomstig van dieselwagens, die door de jaren heen vrijwel dezelfde uitstoot zijn blijven produceren.  

De initiatiefnemers van de rechtszaak roepen de Brusselse autoriteiten op om zich aan de EU-wetgeving te houden en een ambitieus, gedetailleerd en robuust luchtkwaliteitsplan uit te brengen om de lucht in de stad zo snel mogelijk schoon te krijgen.

Meetstations
Daarvoor zou de overheid de luchtvervuiling beter moeten monitoren, door bijvoorbeeld meetstations te plaatsen op juist die locaties waar burgers worden blootgesteld aan de hoogste concentraties. ClientEarth zegt studies te hebben uitgevoerd waaruit bleek dat de NO2-concentraties op sommige locaties het dubbele waren van de hoogste concentraties die gemeten en gepubliceerd zijn door de Brusselse autoriteiten.

Gewestadministratie Leefmilieu Brussel ontkent dat. De administratie erkent wel dat “er nog inspanningen moeten worden geleverd om de concentraties stikstofdioxide te verminderen”.

“De Brusselse autoriteiten nemen al veel te lang de luchtvervuiling in de stad niet serieus en brengen daarmee de veiligheid van de burgers in gevaar”, zei Ugo Taddei, de advocaat van Client Earth. “Daarom hebben we vandaag de rechtbank gevraagd onmiddellijke actie af te dwingen.”

Rechter weigert uitstel
Het Brussels Gewest vroeg de rechter om het besluit uit te stellen, met het argument dat bepaalde benodigde maatregelen om de luchtvervuiling aan te pakken (zoals bijvoorbeeld de regeling rond bedrijfswagens, red.) buiten hun bevoegdheid vallen. Ze zeggen dat hiervoor de betrokkenheid van de federale overheid nodig is.

Maar de rechter zei dat hij klaar is om een ​​beslissing te nemen.

Donderdagavond voeren twee burgerbewegingen, Schone Lucht BXL en Bruxsel'Air, actie aan het Justitiepaleis, om de eisen van Client Earth kracht bij te zetten. 

De Brusselse rechtszaak maakt deel uit van een golf van rechtszaken op het gebied van luchtvervuiling door heel Europa, waar ook zaken in Duitsland, Italië en Polen onderdeel van uit maken. ClientEarth heeft onlangs een nieuwe aanklacht tegen de Britse regering ingediend wegens het niet verbeteren van haar luchtkwaliteitsplan. Deze aanklacht volgt op twee eerdere succesvolle zaken tegen de Britse overheid.

Vanwege de uitstoot aan stikstofdioxide noemt leefmilieuminister Céline Fremault (CDH) in een interview met BRUZZ vandaag een dieselban "uiteindelijk onvermijdelijk". 

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?