Ukkel vangt 50 Oekraïense vluchtelingen op in oud rusthuis

© Stefan Cornelis via Instagram
| De verlaten vleugel van het Brugmann-rusthuis in Ukkel.

Het OCMW van Ukkel gaat Oekraïense vluchtelingen tijdelijk onderdak bieden in een vleugel van het Brugmann rusthuis. De vleugel is niet meer in gebruik en werd opgeknapt voor de opvang van voorlopig 25 Oekraïense vluchtelingen.

“We hebben de eerste verdieping van het rusthuis nu terug in orde gezet,” vertelt Ukkels OCMW-voorzitter Stefan Cornelis (Open VLD). “Er zijn plannen om het Brugmann rusthuis te verlaten. In afwachting van een nieuwe bestemming maken we in totaal twee verdiepingen van een leegstaande vleugel klaar voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.”

Momenteel telt het nieuwe opvangcentrum 25 plaatsen, maar dat aantal moet tegen september verdubbelen, wanneer ook de tweede verdieping onder handen is genomen en het dak is gerenoveerd.

“De opvangplaatsen zijn er voor Oekraïense vluchtelingen die niet meer terecht kunnen bij burgers en die aan Ukkel zijn toegewezen,” weet Cornelis. Het OCMW bepaalt wie een plaats krijgt in het rusthuis. “Dat zullen vooral vrouwen, kinderen en ouderen zijn.”

Crisisopvang

Het opvangcentrum is voor alle duidelijkheid een gemeentelijk initiatief en betreft crisishuisvesting. Mensen kunnen er maximaal drie maanden verblijven, alvorens een woning te zoeken op de private huurmarkt.

“We voorzien omkadering door sociaal assistenten en opvoeders,” aldus Cornelis nog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?