1722 Spreektijd Corinne Torrekens-05

| Corinne Torrekens.

ULB betuigt steun aan onderzoekster Corinne Torrekens na online haatcampagne

JP
© BRUZZ
01/11/2020

Islamdeskundigen die zich na de dood van de Franse leerkracht Samy Paty kritisch uitlieten over de houding van Frankrijk tegenover moslims, kregen heel wat te verduren op sociale media. ULB-professor Corinne Torrekens werd slachtoffer van een haatcampagne. De ULB laat weten haar volledig te steunen.

"Hoe onrustiger de tijden zijn, hoe meer de samenleving gepolariseerd raakt, hoe meer bepaalde onderzoekers op de proef gesteld worden in het publieke debat," klinkt het in een bericht van de ULB. "Soms gebeurt dat met geweld. Sociale netwerken, die vaak een stortvloed van haat veroorzaken, dragen hier sterk aan bij."

Ook Corinne Torrekens, Islamdeskundige aan de ULB, is de afgelopen week het slachtoffer geweest van zeer kwaadaardige campagne op de sociale netwerken en van intimidatie. "In de zoektocht naar de waarheid horen hoort smaad en intimidatie niet thuis," klinkt het. De universiteit herinnert eraan dat Torrekens academische vrijheid geniet. Ze heeft geen andere beperkingen dan het respect voor de wetenschappelijke methode.

De online lastercampagne begon niet lang na de dood van de Franse leerkracht Samuel Paty. Hij werd halverwege oktober in Frankrijk met een onthoofding om het leven gebracht. Dat gebeurde tien dagen nadat hij aan zijn leerlingen karikaturen van de profeet Mohamed had getoond in een les over vrijheid van meningsuiting.

Torrekens schreef op 26 oktober een reactie in La Revue Nouvelle, een populairwetenschappelijk tijdschrift over socio-politieke en socio-economische thema’s. In het artikel kant ze zich tegen de verdachtmaking dat het Franse Collectif Contre L’Islamophobie betrokken zou zijn bij de moord. Ze hekelt dat daar geen enkel bewijs voor is, en verwondert zich ook over het onjuist gebruik van de termen ‘heilige oorlog’ en ‘fatwa’ die veel commentatoren volgens haar onterecht in de mond hebben genomen na de moord.

Het artikel leverde kritiek op van 'L’Observatoire des Fondamentalismes à Bruxelles'. Op de facebookpagina van de organisatie reageerden lezers daarop erg bedreigend.

Torrekens is niet bereikbaar om te bevestigen dat het dit artikel was dat haar tot mikpunt van haatcampagnes hebben gemaakt. Ook andere onderzoekers die zich kritisch en pro-moslim uitten na de moord kregen het online zwaar te verduren. De Brusselse onderzoekster Nadia Fadil, antropologe gespecialiseerd in migratie, was één van hen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Corrinne Torrekens , nadia fadil , Islam , islamofobie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni