Els Keytsman, directeur gelijkekansencentrum Unia.

Unia: 'Crisis wakkert wantrouwen tussen burgers aan'

© Belga
12/11/2020

De coronacrisis heeft het onderlinge wantrouwen bij de burgers aangewakkerd. Gelijkekansencentrum Unia constateert dat er een sterke neiging is om schuldigen of zondebokken aan te wijzen. "Mensen kijken wantrouwig naar personen met Aziatische roots, jongeren, ouderen en mensen van vreemde origine in het algemeen," zegt Els Keytsman, directeur van Unia.

Tussen 1 februari en 19 augustus kreeg Unia 6.279 meldingen binnen, 32 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Van al die meldingen houden er 1.846 (29,4 procent) rechtstreeks verband met corona.

De stijging lijkt volgens gelijkekansencentrum Unia bijna integraal daaraan toe te schrijven. De meldingen namen toe vanaf de aankondiging op 9 maart dat er een strategie tegen corona kwam, samen met de lancering van de term 'social distancing'. Een eerste piek tekent zich af in de maand mei, bij de eerste versoepelingen van de lockdown.

"Het gaat om een ongeziene crisis," stelt Keytsman. "Dit heeft sommigen van ons het beste van zichzelf doen geven. Maar de angst heeft ook sommigen ertoe aangezet om anderen met de vinger te wijzen en om, zonder duidelijke reden of tastbaar bewijs, wantrouwig te kijken naar personen met Aziatische roots, jongeren, ouderen, mensen van vreemde origine in het algemeen, de bewoners van het asielcentrum in Koksijde. De burgers verlangen sterk naar veiligheid en dat ondermijnt soms de solidariteit onder individuen."

Bij het begin van de coronacrisis werden in ijltempo maatregelen genomen. De meldingen bij Unia tonen dat daarbij vaak kwetsbare groepen uit het oog werden verloren. Over de dramatische impact op personen met een handicap publiceerde Unia in juni al een uitgebreid rapport.

Maar ook anderen kregen het moeilijk: zo hadden gezinnen niet altijd het digitaal materiaal om hun kinderen afstandsonderwijs te laten volgen. "En 65-plussers kregen het advies om hun kleinkinderen niet meer te zien. Koppels waarvan de partner in een ander land woont, bleven lang van elkaar gescheiden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Gelijkekansencentrum Unia , coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni