20190930 Voorstelling van het jaarrapport 2018 van het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia in juni 2019 Directeur Patrick Charlier aan het woord
© PhotoNews | Unia is niet langer het gelijkekansencentrum voor iedereen.

Vlaamse terugtrekking uit Unia verwarrend voor Vlaamse Brusselaars

BVR
© BRUZZ
01/10/2019

Dat Vlaanderen zich terugtrekt uit gelijkekansencentrum Unia, maakt het voor Vlaamse Brusselaars extra ingewikkeld. Dat zegt hoofddocent Publiekrecht Koen Lemmens (KUL). “Slachtoffers moeten duidelijk weten waar ze heen kunnen met een klacht."

Maandag bevestigde onderhandelaar Bart De Wever (N-VA) dat Vlaanderen zich terugtrekt uit het interfederaal gelijkekansencentrum Unia. De N-VA ligt al langer overhoop met Unia, dat het beticht van partijdigheid. Het wil nu zelf een Vlaams gelijkekansencentrum oprichten.

Maar hoofddocent Publiekrecht Koen Lemmens (KUL/ VUB) waarschuwt voor Kafkaiaanse toestanden. “Voor slachtoffers is zo’n bevoegdheidsversnippering zeker geen evidente zaak”, zegt hij aan BRUZZ. “Stel bijvoorbeeld dat je je als Vlaamse Brusselaar gediscrimineerd voelt door de VRT. Die instelling valt onder de Vlaamse gemeenschap, en zal dus binnen de bevoegdheid van dat nieuwe Vlaamse centrum vallen. Of loopt het via de woonplaats van de klager en moet hij dan toch naar Unia gaan?”

"Klagers moeten ook zonder een cursus grondwettelijk recht weten waar ze terecht kunnen."

Koen Lemmens - hoofddocent Publiekrecht

Lemmens wil vooral waarschuwen, want volgens hem zijn er ook oplossingen mogelijk. “Zo kunnen de instellingen met een doorschuifplicht werken, zodat de klacht van het slachtoffer altijd goed terechtkomt. Anders riskeer je dat slachtoffers als het ware een cursus grondwettelijk recht moeten volgen om te weten waar ze een klacht moeten indienen. En dat terwijl het net de bedoeling was zo laagdrempelig mogelijk te werken.”

Naast de complexiteit neemt Lemmens ook nog de kostprijs van dit extra centrum op de korrel. Op Twitter heeft hij het over 'de wonderlijke vermenigvuldiging van instellingen'. "En vervolgens zeuren over het grotere overheidsbeslag en de moddervette overheid”, aldus Lemmens.

Het is wachten op de nieuwe Vlaamse minister voor Gelijke Kansen om te zien hoe dit verder concreet wordt uitgewerkt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, antidiscriminatie, gelijke kansen, Unia, N-VA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie