Unieke collectie over Leopold II wordt geveild in Brussel

© Belga
06/12/2018

De grootste collectie ooit aan memorabilia over koning Leopold II is vanaf donderdag voor het eerst in het openbaar te zien bij het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions. De unieke verzameling rond de notoire vorst wordt daar op 14 december geveild.

De collectie bevat honderden stukken zoals zeldzame karikaturen, affiches, originele tekeningen, authentieke foto's, penningen, beeldjes en andere objecten. Het was Eric Van den Abeele, achterkleinzoon van Jules Thiriar, lijfarts en vertrouwenspersoon van Leopold II, die de enorme verzameling in 40 jaar bijeenraapte.

"Van mijn overgrootmoeder erfde ik een reeks satirische postkaarten van Leopold II. Dat was de start van mijn verzameling. Veertig jaar lang heb ik veilingen, beurzen en markten in binnen- en buitenland afgezocht om dit samen te stellen. Het doet me zeker wel iets om me van deze mooie verzameling te ontdoen, maar het is ook de kans om de buitenwereld een ander beeld van Leopold II te geven", stelt Van den Abeele.

De waarde van de volledige collectie wordt op zo'n 30.000 euro geschat. Enkele van de meest opvallende stukken uit de verzameling zijn de reclameaffiches waarbij Leopold II en zijn vader Leopold I publiciteit maken voor sigaretten en likeur.

"Ook al waren het andere tijden, hij was toen al niet onbesproken bij het volk en de politici. Dat zie je mooi terug in de verschillende karikaturen en satirische prenten", aldus Henri Godts, expert bij Arenberg Auctions.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Leopold II , veiling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni