Koning komt niet naar opening AfricaMuseum

EDB
© BRUZZ
04/12/2018

Na jaren van renovatie opent het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren op 8 december 2018 opnieuw de deuren. Opvallend: koning Filip zal er niet bij zijn. “Er zijn nog te veel onduidelijkheden over het verloop van de avond.”

Na enkele weken van twijfels werd beslist dat koning Filip niet naar de opening van het AfricaMuseum komt. Dat schrijft De Morgen. Officieel klinkt het dat de uitnodiging nogal laat was bezorgd, waardoor niet voldoende voorzorgsmaatregelen getroffen konden worden.

Bovendien zou het AfricaMuseum ook te weinig informatie hebben verstrekt over het verloop van de avond, terwijl het team van het koningshuis niet enkel het protocol wil volgen, maar ook de veiligheid van de koning moet garanderen.

Spanningen

Tegelijk wordt gefluisterd dat die reden een ‘makkelijke uitweg’ is om aan mogelijke spanningen te ontkomen. Het museum werd immers gebouwd door en voor koning Leopold II. Volgens sommigen zou de nieuwe invulling van het museum pogingen doen om kritisch naar het koloniale verleden te kijken.

De debatten over dat verleden zijn nog niet afgerond. Zo doet de heropening van het museum discussie rijzen over het teruggeven van bepaalde Afrikaanse kunstwerken omdat die door diefstal of plundering werden verworven. De koning blijft echter liever neutraal in dergelijke polemieken, terwijl die voor veel mensen met veel emoties gepaard gaan.

Volgens De Morgen wil museumdirecteur Guido Gryseels voorlopig niet reageren. Wel bevestigt hij dat de openingsavond erg last minute werd georganiseerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, AfricaMuseum, Koning Filip

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni