Universiteiten en Amnesty International betogen tegen dreigende executie Djalali

Tientallen mensen hebben dinsdagavond op initiatief van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de Université Libre de Bruxelles en Amnesty International betoogd voor de vrijlating van de Iraans-Zweedse wetenschapper Ahmadreza Djalali. De Iraanse overheid dreigt de VUB-gastdocent op 21 mei te executeren, maar volgens de laatste berichten van zijn vrouw Vida Meh is de executie mogelijk uitgesteld.

Gerlant Van Berlaer, spoedarts in het UZ, kreeg via de vrouw van Djalali te horen dat het gerucht klopt dat de executie zou zijn uitgesteld. Al moet dat nog bevestigd worden via de advocaten van de ter dood veroordeelde wetenschapper.

Aan de ULB-campus op de Franklin Rooseveltlaan in Brussel eisten sympathisanten de vrijlating van Djalali. Hij zit nu al meer dan zes jaar vast in Iran na een oneerlijk proces op beschuldiging van spionage. Samen maakten de aanwezige betogers met trommels en fluitjes lawaai tegen de executie. ULB-rector Annemie Schauss, VUB-rector ad interim Jan Danckaert en Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, namen het woord.

Politieke speelbal

Het protest wil twee boodschappen brengen. In de eerste plaats eentje van menselijkheid en solidariteit met Djalali's vrouw en kinderen in deze donkere dagen. Daarnaast vragen ze de overheden om de druk op Iran maximaal op te voeren, want Djalali is een politieke speelbal geworden.

"Er wordt soms een verband gelegd met een rechtszaak in Zweden, met een rechtszaak in België, met interne strubbelingen tussen hervormers en hardliners. Het is heel moeilijk te zeggen, maar het is heel duidelijk dat Ahmadreza Djalali een speelbal is van het Iraanse regime en dat is onaanvaardbaar. Daarom zijn we hier opnieuw om zijn vrijlating te eisen," verduidelijkt De Graeve.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?