Utsopi: ‘Gedegouteerd door aanpak van Alhambra-wijk’

© PhotoNews
| Politieactie in een prostitutiebuurt. Voor Utsopi, die de belangen van sekswerkers behartigt, is de werkwijze van politieagenten in de geteisterde Alhambra-wijk meer dan een brug te ver.

De vereniging Utsopi, die de rechten van de sekswerkers verdedigt, is niet te spreken over de manier waarop er controle wordt gevoerd op tippelen in de Alhambra-wijk. “Het systeem is gebaseerd op willekeur en werkt niet.” Bij de politie zijn ze met verstomming geslagen. “Onze agenten voeren acties uit zoals die zijn doorgesproken met parket en stadsbestuur," zegt woordvoerster Ilse Van de Keere.

Vier mannelijke sekswerkers hebben klacht ingediend tegen de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. Ze zeggen onterecht te zijn beschuldigd van een inbreuk op artikel 380 van het strafwetboek, ofwel tippelen. Politieagenten zouden hen zonder reden gedwongen hebben een som van 100 euro te betalen om een GAS-boete te vermijden.

‘Systeem is gebaseerd op willekeur’

De vereniging Utsopi die de belangen van sekswerkers behartigt spreekt van een regelrechte schande. “We begrijpen dat het stadsbestuur misbruiken wil tegengaan, maar dit systeem is gebaseerd op willekeur en werkt niet," zegt Sonia Verstapen van Utsopi aan BRUZZ.

Prostitutie
© PhotoNews
| Artikel 380 van het strafwetboek verbiedt het lokken van klanten door prostitué(e)s op de openbare weg.

“De vier mannen voor wie de politie een proces-verbaal uitschreef, begingen geen inbreuk op het politiereglement. Ze kwamen uit een hotel, gingen er een binnen of werden gewoon ondervraagd over de werking van prostitutie in het algemeen."

"Op de pv’s staat er ook geen specifieke overtreding van artikel 380 vermeld. De mannelijke prostitués zijn hier duidelijk opzettelijk slecht behandeld.”

‘Onze agenten persen niemand af’

Woordvoerster van politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene Ilse Van de Keere reageert verontwaardigd op de aantijgingen van Verstappen. “Het is erg om te horen dat onze agenten worden afgeschilderd als ordinaire dieven.”

“Zij persen niemand af en voeren gewoon acties uit zoals die zijn doorgesproken met parket en stadsbestuur. Deze controles houden de wijk leefbaar.” Op de vraag of er in de processen-verbaal inderdaad geen melding wordt gemaakt van tippelen, wil Van de Keere niet antwoorden.

“Dat moet je aan het parket vragen en zal verder onderzoek moeten uitwijzen.” Ook bij het parket blijven ze voorlopig karig met commentaar. “We kunnen hier momenteel niets meer over zeggen.”

‘In Schaarbeek verloopt alles prima’

Problemen aankaarten is een ding, ze oplossen iets anders. Bij Utsopi zien ze Schaarbeek als het schoolvoorbeeld. “Burgemeester Clerfayt (Défi) heeft daar samen met de ordediensten en mensen uit de prostitutiesector een aanvaardbaar reglement uitgeschreven”, steekt Verstappen de loftrompet af.

“Alles verloopt daar prima. Het is dringend tijd dat we ook hier allemaal samen rond de tafel gaan zitten om tot een werkbaar systeem te komen. Al zal dat niet gemakkelijk zijn, want burgemeester Close geef geen zier om ons en wil prostitutie zo snel mogelijk afschaffen.”

‘Rust in de wijk herstellen’

Op het kabinet van Close (PS) zeggen ze dat het klopt dat de burgervader af wil van de prostitutie. “De burgemeester ziet het als uitbuiting van het vrouwelijk lichaam en dat kan voor hem niet”, zegt woordvoerster Maïté Van Rampelbergh aan BRUZZ.

Tot die tijd wil Close inzetten op de leefbaarheid van de buurt. “De controles zijn noodzakelijk om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt. We moeten er alles aan doen om de rust in de wijk te herstellen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?