Prostitués dienen klacht in tegen Brusselse politie voor afpersing

© PhotoNews
| De politie zou er ook mee gedreigd hebben de mannen langer in de cel te houden als ze niet betaalden.

Vier mannelijke sekswerkers hebben donderdag klacht ingediend tegen de lokale politie Brussel Hoofdstad Elsene omdat die hen afgeperst zou hebben. Dat meldt Sonia Verstappen, vice-voorzitster van het collectief Utsopi, dat de rechten van sekswerkers verdedigt.

Volgens de prostitués dwong de politie hen om 100 euro te betalen om te vermijden dat ze een boete zouden krijgen.

De feiten zouden in november 2017 en februari 2018 hebben plaatsgevonden in de Alhambra-wijk, tijdens controle-acties tegen het lokken van klanten op de openbare weg. Sinds mei 2017 bestaat er immers een gemeentereglement dat prostitués verbiedt klanten te lokken op de openbare weg. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert geen GAS-boetes maar politiestraffen.

'Geen reden voor arrestatie'

"De vier mensen die klacht hebben ingediend, waren geen klanten aan het lokken toen de politie hen oppakte", zegt Sonja Verstappen. "Zij werden, net als prostituées die eenzelfde verhaal vertellen, opgepakt toen ze hun woning of een hotel verlieten. Er was dan ook geen enkele reden voor hun arrestatie."

Toch werden ze door de agenten onder druk gezet om 100 euro te betalen, in ruil waarvoor ze niet vervolgd zouden worden, aldus Utsopi. De politie zou er ook mee gedreigd hebben hen langer in de cel te houden als ze niet betaalden.

Zowel Utsopi als de Ligue des Droits de l'Homme, de vzw Espace P., die sekswerkers begeleidt, en Atlas, een vereniging die zich op mannelijke prostitués richt, steunen de klacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?