UZ Brussel verrichtte in 2018 meer activiteiten met minder personeel

© Lander Loeckx

In het Universitair Ziekenhuis Brussel op de Health Campus in Jette werden in 2018 meer activiteiten verricht, terwijl het aantal werknemers licht daalde. Dat blijkt uit het jaarrapport 2018 dat het UZ Brussel woensdagochtend bekendmaakte.

De cijfers tonen een duidelijke toename van de activiteiten. In 2018 waren er 7,1 procent meer raadplegingen, 4,4 procent meer opnames, 6,7 procent meer daghospitalisaties, 4,4 procent meer technische verstrekkingen en 4,1 procent meer contacten op de spoedgevallendienst. Die activiteiten werden afgelopen jaar door 3.075 voltijdse equivalenten opgevangen in het UZ Brussel, een lichte daling tegenover de 3.080 equivalenten in 2017.

De verhoogde werkdruk vraagt tegelijkertijd een verhoogde aandacht voor het welzijn van de medewerkers. De verpleegkundigen moeten bovendien steeds flexibeler zijn.

"Ze worden ingezet waar de nood het hoogst is om elkaar bij te staan. Ook als ziekenhuis zijn we gebaat met wendbaarheid. Daarnaast trachten we werklast ook objectief te meten, want een stuk werkdruk doen we onszelf aan en komt niet altijd voort uit de job. Met het oog op het welzijn van ons menselijk kapitaal stelden we in 2018 een verantwoordelijke aan die, op basis van een welzijnsplan, uiteenlopende initiatieven zal nemen om daar nog meer werk van te maken", verklaart directeur verpleegkunde Ria Vanschoenwinkel.

De wetenschappelijke output van het UZ Brussel, dat met de Health Campus verbonden is aan de Vrije Universiteit Brussel, steeg ook fors van 777 wetenschappelijke artikels in 2017 naar 1.006 in 2018.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?