UZ Brussel wil kinderen met diabetes aan het sporten krijgen

© Belga
19/09/2018

Het Universitair Ziekenhuis Brussel heeft woensdag haar pilootproject voorgesteld om kinderen met diabetes type 1 te laten aansluiten bij echte sportclubs, want beweging is goed voor een diabetespatiënt. Presentatrice Danira Boukhriss en regisseur Adil El Arbi zijn de meter en peter van het project.

Het doel is om vanaf oktober een vijftigtal kinderen tussen 4 en 18 jaar met diabetes elke woensdagnamiddag te laten deelnemen aan sportieve groepssessies. Dat doen ze onder medische begeleiding en met regelmatige controle van de bloedsuikerspiegel voor, tijdens en na het sporten.

Het kinderdiabetesteam van het UZ Brussel stelt per patiënt een individueel beweeg- en insulineschema op. De ouders en kinderen worden zo meteen geïnformeerd over de opvolging van de bloedsuikerschommelingen tijdens het sporten. Het is vooral die opvolging die ouders ervan weerhoudt om hun kinderen te laten aansluiten bij een sportclub.

'Angst wegnemen'

"Door hen van bij de diagnose te begeleiden in het sporten, nemen we die angst weg en geven we beweging een plaats in de dagdagelijkse routine. Hoe frequenter een persoon met diabetes type 1 beweegt, hoe beter de insulinewerking en hoe lager het risico op complicaties op lange termijn zoals hart- en vaatziekten, nierschade en oogproblemen", vertelt professor Inge Gies van het kinderdiabetesteam.

Bovenop het wekelijks sportprogramma zal het UZ Brussel ook twee keer per jaar een sportkamp van drie dagen organiseren voor kinderen met diabetes type 1.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , UZ Brussel , Diabetes , Danira Boukhriss , Adil El Arbi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni