| Jef Elbers in 2001.

VAF: 'Vlaams Belang moet verantwoordelijkheid nemen, anders doen wij het'

ZM
© BRUZZ - Belga
14/03/2021

Vlaams Belang heeft Jef Elbers, die bekend staat om zijn homofobe uitspraken, als kandidaat voor het bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) voorgesteld en dat kan op heel wat verzet rekenen. Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) wil dat Vlaams Belang de kandidatuur intrekt. VAF-voorzitter Kenneth Taylor zegt dat als de partij zelf zijn verantwoordelijkheid niet neemt, de algemene vergadering dat wel zal doen.

Oud-scenarist Jef Elbers, die uitspraken zoals “de gaypride is vies” niet schuwt, is door Vlaams Belang voorgesteld als kandidaat voor de raad van bestuur van het VAF. Elbers liet zich dit weekend in De Standaard meermaals op een homofobe en racistische manier uit.

Vlaams Belang zelf had al gereageerd op de heisa rond Elbers door zich te distantiëren van diens “platte verwoordingen”, aldus Vlaams parlementslid Chris Janssens. Janssens zegt in een reactie dat Elbers werd voorgedragen "omwille van zijn professionele expertise als scenarioschrijver van onder meer 'Merlina', 'Postbus X' en 'Interflix', en niet voor zijn misplaatste uitspraken over holebi's".

Volgens Janssens spreekt Elbers enkel uit eigen naam "en dus absoluut niet namens het Vlaams Belang". "Jef Elbers mag gebruik maken van zijn vrijheid van meningsuiting - zelfs als die shockeert - maar wij distantiëren ons met klem van zijn platte bewoordingen", luidt het.

Kandidatuur intrekken

Gelijke Kansen-minister Somers vindt deze distantiëring niet genoeg. "Als het Vlaams Belang en haar fractieleider mijnheer Janssens ook maar iets menen van hun afwijzing van homohaat, dan distantiëren ze zich niet alleen onmiddellijk van deze figuur, maar trekken ze zijn kandidatuur op staande voet weer in", klinkt het.

De minister verwijt de oppositiepartij verder "homofoob" te zijn. "Afgelopen woensdag ontkende hun fractieleider in het Vlaams Parlement op een ongeloofwaardige manier het homofobe karakter van de partij. Zijn woorden waren nog niet koud of één dag later onthield het Vlaams Belang zich als enige Belgische partij bij een Europese resolutie voor meer gelijke LGBTQ-rechten. En vandaag zijn er de ranzige uitspraken van de heer Elbers."

Somers geeft aan dat het nog steeds perfect mogelijk is om de kandidatuur van Elbers in te trekken. "Maar als deze partij blijft vasthouden aan hun homofobe kandidaat, dan kan de algemene vergadering of raad van bestuur van het VAF nog steeds onderzoeken of ze de kandidatuur niet kunnen weigeren op basis van principe 18 van hun deontologische code. Dat artikel stelt dat de leden van de raad van bestuur moeten waken over een positieve beeldvorming van het VAF. Met een homofoob en racistisch figuur als Jef Elbers lijkt dat hoogst problematisch", aldus Somers.

‘Spuwen in het gezicht van holebi’s’

VAF-voorzitter Kenneth Taylor reageerde in het Radio 1-programma De Ochtend op de vraag of de kandidatuur van Elbers effectief geweigerd zal worden door het VAF of niet: “Het staat niet ter discussie dat het Vlaams Belang een mandaat krijgt, maar de partij kan nu bewijzen dat ze in staat zijn om de verantwoordelijkheid in handen te nemen. Iemand voordragen die zo’n uitspraken heeft gedaan is volgens mij spuwen in het gezicht van holebi’s en de audiovisuele sector.”

“Als Vlaams Belang zijn verantwoordelijkheid niet neemt, dan zal de algemene vergadering van het VAF dat wel doen”, concludeert de voorzitter. Op 17 maart zal de algemene vergadering een beslissing nemen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni