Vakbond klaagt ondermaatse beveiliging kazerne aan na inbraak

© Google
| De dief kwam binnen via de ijzeren poort.

Uit de brandweerkazerne aan de Bergensesteenweg in Anderlecht is vrijdagavond een voertuig gestolen. Het gaat om een kleiner dienstvoertuig. De vakbond maakt zich zorgen om de veiligheid van de kazernes. Die moet dringend beter.

De Brusselse brandweer langs de Bergensesteenweg kreeg in de nacht van vrijdag op zaterdag ongewenst bezoek over de vloer. Een dief kwam langs de metalen poort naar binnen op de binnenkoer van de kazerne. Die deelt de brandweer met de gemeente Anderlecht en is toegankelijk voor iedereen.

Daar nam de dief een kleine Peugeot van de brandweer mee. Hoe de dief het precies voor elkaar kreeg om de wagen aan de praat te krijgen, moet blijken uit het onderzoek van de politie. “Het is geen prioritair voertuig, maar een wagen die vooral gebruikt wordt door het administratief personeel of om bijvoorbeeld boodschappen te gaan doen,” zegt woordvoerder Walter Derieuw van de brandweer aan Het Nieuwsblad en bevestigt hij aan BRUZZ.

De diefstal werd zaterdag aangegeven bij de politie. Algauw werd de felrode auto teruggevonden langs de Van Lintstraat. Het labo onderzocht de auto al op sporen. De politie analyseert ook videobeelden.

Voor de liberale vakbond VSOA is de diefstal reden om nog eens te hameren op de veiligheid van het gebouw. “We vragen al jaren om onze kazernes beter te beveiligen, onder meer in 2012 en na de aanslagen van 2016 nog eens. Toen hadden we vooral schrik dat mogelijke terroristen uniformen van hulpverleners zouden stelen. Soms treffen we in onze hoofdkazerne aan de Helihavenlaan mensen aan die gewoon in onze kantoren zitten te snuffelen. De 112-centrale zit daar ook. Als mensen met slechte bedoelingen de hulplijnen willen platleggen, is dat niet eens zo moeilijk.”

Daar wil woordvoerder Derieuw niet op reageren. Wel laat hij weten dat de kazernes zeer oud zijn en binnenkort worden gerenoveerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?