Vakbonden en sectorfederaties: 'Minister De Sutter nekt Belgische pakjessector'

1778 Postsorteercenter pakjes 1778 Postsorteercenter pakjes
© Saskia Vanderstichele
| Met het nieuwe voorontwerp zullen pakjesbezorgers recht hebben op rust hebben na 9 uur bezorgen.
© Saskia Vanderstichele
| Met het nieuwe voorontwerp zullen pakjesbezorgers recht hebben op rust hebben na 9 uur bezorgen.

De sociale partners van het goederenvervoer en de logistiek voor rekening van derden reageren verbolgen over het voorontwerp van wet voor een betere bescherming van pakjesbezorgers dat vorige vrijdag door de ministerraad is goedgekeurd. "Minister De Sutter nekt de Belgische pakjessector", klinkt het woensdag fel in het persbericht van ACV-Transcom, ABVV-BTB, Febetra, Transport & Logistiek Vlaanderen en UPTR.

Met voorontwerp zullen pakjesbezorgers recht hebben op rust hebben na 9 uur bezorgen, zullen ze niet meer onderbetaald werken en krijgen ze een correcte vergoeding, zegt minister van Post Petra De Sutter (Groen) woensdag. De sociale partners zeggen unaniem de mening toegedaan te zijn dat de plannen van minister De Sutter om via een aanpassing van de postwet de problematiek in het pakjesvervoer aan te pakken niet de oplossing is.

De voorgestelde maatregelen zullen een zeer zware impact hebben op de Belgische bedrijven, klinkt het. "Het wetsontwerp creëert enkel bijkomende negatieve effecten en administratieve lasten voor de Belgische bedrijven actief op onze pakjesmarkt en is helemaal geen oplossing voor de bestaande mistoestanden."

Vakbonden en werkgevers maken zich ook ernstige zorgen over de afdwingbaarheid én handhaafbaarheid op buitenlandse spelers die actief zijn in ons land. "Zij krijgen zo een sterker concurrentieel voordeel ten aanzien van onze eigen bedrijven", luidt het.

Voor de sociale partners is het streefdoel "eerlijke concurrentie binnen een administratief duidelijk, werkbaar en effectief gehandhaafd kader en correcte prijzen voor het pakjesvervoer dat integraal deel is van het goederenvervoer."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?