Vakbonden willen staken op Vrouwendag

© PhotoNews

De socialistische vakbond ABVV en de christelijke bediendevakbond ACV Puls hebben aanzeggingen ingediend voor de feministische staking op 8 maart. Dat betekent dat hun leden op die dag kunnen staken of actievoeren en vergoeding kunnen ontvangen.

Collecti.e.f. 8 maars roept vrouwen en genderminderheden op om betaald en onbetaald werk neer te leggen op 8 maart 2021, Internationale Vrouwendag. Door de ingediende actieaanzeggingen zullen mensen die aangesloten zijn bij ABVV of ACV Puls, die dag ook een vergoeding kunnen ontvangen. De christelijke vakbond ACV diende geen algemene stakingsaanzegging in, maar steunt de staking op 8 maart.

Het feministische collectief vraagt personen die zich als vrouw identificeren en genderminderheden om op die dag te stoppen met werken, zorgen, studeren en consumeren en dat 24 uur lang, want "wanneer vrouwen stoppen, stopt de wereld", klinkt het. In onder meer Brussel, Doornik, Charleroi, Louvain-la-Neuve, Namen, Luik, Antwerpen, Gent, Leuven, Kortrijk en Hasselt zullen stakingsposten en feministische acties plaatsvinden.

De vrouwenstaking staat in het teken van "geweld tegen vrouwen, economische ongelijkheid, discriminatie, en overbelasting van huishoudelijke werk". Dat laatste zou nog verergerd zou zijn "door de gezondheidscrisis, de economische crisis en de democratische crisis die we doormaken", aldus Collecti.e.f. 8 maars.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?