| Faycal Cheffou in de inkomhal van Justitia, het voormalige NAVO-complex (archief)

Valse ‘man met hoedje’ opgepakt aan blokkade voor Joe Biden

TDN
© BRUZZ
15/06/2021

Stadsreporter Fayçal Cheffou, de man die verkeerdelijk aanzien werd als de ‘man met het hoedje’ in het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart 2016, is maandagavond opnieuw gerechtelijk aangehouden. Cheffou filmde agenten die een blokkade opzetten voor de terugkeer van president Joe Biden van de NAVO-top naar de Amerikaanse ambassade.

Dat schrijft de krant Le Soir op basis van informatie van het Brussels parket en meester Olivier Martins, de advocaat van Cheffou. Om welke reden hij werd gearresteerd is niet meteen duidelijk, maar het zou om een gerechtelijk aanhouding gaan. Daardoor kan hij tot 48 uur vastgehouden worden.

Konvooi van Biden

In aanloop naar de aanhouding was Cheffou voor het platform Cité24, een online medium dat hij zelf oprichtte, de beveiliging van de Amerikaanse president Joe Biden aan het filmen in een live video op Facebook. Onder meer in de Leonardo Da Vincistraat blokkeerden agenten van de federale politie de weg, zodat Biden na afloop van de NAVO-top probleemloos kon terugkeren naar de ambassade.

Cheffou moest rond 22 uur langs de blokkade, net als een aantal andere Brusselaars, maar werd tegengehouden. Pas als het konvooi van Biden gepasseerd was, zou hij zijn weg mogen voortzetten. “Iedereen die hier woont in de Europese wijk mag niet naar huis gaan”, rapporteerde Cheffou. “Dat is toch heel erg bijzonder.” Terwijl hij de scène filmde, werd hij in het Nederlands aangespoord om 50 meter achteruit te gaan.

De live video op de Facebookpagina van Cité24.

Cheffou zou dat niet verstaan hebben en weigerde afstand te nemen. De agenten discussieerden onderling of hij geen privacywet schond door hen live te filmen, waarop ze beslisten om een identiteitscontrole uit te voeren. Cheffou stemde daarmee in. Hij filmde nog het badgenummer van één van de agentes, maar nadien werd zijn camera weggeduwd en werd de verbinding verbroken.

Volledige radiostilte

Sindsdien ontbrak elk spoor van hem. Collega’s van Cité24 probeerden contact op te nemen met hem en de politie, maar slaagden daar niet in. “We zijn ervan overtuigd dat Fayçal het slachtoffer is van een willekeurige arrestatie, louter omdat hij zijn werk deed”, klinkt het. Cité24 laat nog weten dat Cheffou maandagavond gewoon op weg was naar de lokalen van het platform, gelegen in het centrum van de stad.

Het is niet de eerste kaar dat Cheffou, die regelmatig aanwezig is op manifestaties, met zijn camera in de hand werd opgepakt. Dat gebeurde ook eind januari op een anti-coronabetoging of in maart terwijl hij een arrestatie op straat filmde. Nadien vond op zijn adres een huiszoeking plaats, omdat hij een valse perskaart zou hebben gebruikt in het proces rond het overlijden van peuter Mawda.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni