Handelaars over doortocht van Biden: 'Gebrek aan informatie en minder omzet'

Godfried Roelant
© BRUZZ
14/06/2021

Bij boekhandel Filigranes zorgt de komst van de Amerikaanse president Joe Biden naar Brussel voor rode cijfers in de boekhouding. “Door de strenge veiligheidsmaatregelen blijven de klanten weg. We zullen de komende dagen amper 10 procent van onze normale omzet draaien,” zegt uitbater Marc Filipson.

In de buurt van de Amerikaanse ambassade houden tal van politiemensen de wacht en is de ventweg aan de Regentlaan afgesloten met Friese ruiters. Maar verder lijkt het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan ons land op het eerste gezicht niet voor al te veel opschudding te zorgen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International herinnerde Biden met een kleinschalige protestactie wel aan zijn belofte om Guantanamo Bay (Amerikaanse gevangenis in Cuba, red.) te sluiten. ‘Go Joe, close Guantanamo’ is de boodschap op de spandoeken die weinig aan de verbeelding overlaat.

‘Lezing afgelast en 90 procent minder omzet’

Of Biden zich ook daadwerkelijk aan zijn belofte zal houden valt af te wachten. Maar zijn aanwezigheid op de NAVO-top in Evere (13-15 juni) heeft wel al tot de tijdelijke sluiting van een aantal horecazaken in buurt van de ambassade geleid. De ingestelde perimeters aan de ambassade, het Warandepark en The Hotel om de veiligheid van POTUS te garanderen hebben dus wel degelijk gevolgen. Dat geldt ook voor boekenhandel Filigranes, gelegen aan de overkant van de ambassade.

"Klanten lezen overal dat ze Brussel de komende dagen best mijden, en dat voel je ook in de winkel."

Marc Filipson, uitbater boekenwinkel 'Filigranes'

“We draaien de komende dagen maar tien procent van onze normale omzet,” steekt uitbater Marc Filipson van wal. “De voorzorgsmaatregelen zijn dezelfde als bij het bezoek van Trump in 2018. Dat wil zeggen: geen auto’s en fietsers die permanent mogen blijven staan. Het bemoeilijkt de leveringen en schrikt ook de klanten wat af. Zij lezen overal dat ze Brussel de komende dagen best mijden, en dat voel je ook in de winkel. Er zijn op dit moment amper 12 mensen die bij ons binnen op zoek zijn naar een goed boek.”

Filipson mag gelukkig wel nog zijn terras open houden aan de ingang. Maar ook daar blijven de meeste stoelen leeg. Omdat morgen de perimeters nog wat verder uitgebreid worden door het bezoek van Biden aan koning Filip, heeft hij een geplande lezing van een Franse auteur in de winkel afgelast. “Dat heeft op deze manier geen zin. Er zal morgen nog minder volk kunnen langskomen en dus hebben we beslist om het evenement te verplaatsen.”

The Beast

Rond de middag geeft het geluid van de draaiende wieken van een politiehelikopter aan dat de president in de buurt is. Twee enorme vrachtwagens zetten met het nodige machtsvertoon het kruispunt van de Belliardstraat met de Kunstlaan af. Een vijftigtal fietsers op de Kleine Ring moet zo voet aan grond zetten en wachten tot de politie het fietspad weer vrijgeeft. Martial en Alix zijn zonder het goed en wel te beseffen ingesloten geraakt.

Martial

| Martial kan niet verder met de fiets. Hij moet voet aan grond zetten aan het kruispunt van de Belliardstraat met de Kunstlaan. Daar rijdt op dat moment de Amerikaanse president Joe Biden en zijn gevolg voorbij.

“Ik werk hier in de buurt, en vrees dat ik mijn afspraak niet op tijd zal halen. Maar goed, het is ook wel eens speciaal om te zien wat de komst van een Amerikaanse president zo allemaal met zich meebrengt,” blijft Martial goedgeluimd. “Ik was eigenlijk niet op de hoogte van zijn komst en had ook niet gedacht hier nu vast te zitten. Hopelijk kunnen we snel weer verder,” zegt Alix.

De president en zijn gevolg, een colonne van motorrijders en politievoertuigen, laat gelukkig niet al te lang op zich wachten. De doortocht van The Beast, het gepantserde presidentiële voertuig, doet enkele omstaanders spontaan naar hun smartphone grijpen om een filmpje te maken. Maar sommigen zijn juist te laat om het hele circus goed vast te leggen. “Het ging zo snel, maar ik ben toch blij dat ik het eens van dichtbij gezien heb,” zegt Felicity.

‘Weinig informatie gekregen’

Voor Kasia, die in het Warandepark de kiosk Woodpecker runt, mag alles snel weer in zijn oorspronkelijke plooi vallen. “Het is toch allemaal wel een beetje vreemd. Ik ben hier deze ochtend toegekomen zonder te weten of het mogelijk zou zijn om open te gaan. Ook een politieman die in het park rondliep kon me niet echt veel wijzer maken. Ik ben dan maar gewoon aan de slag gegaan en heb niet de indruk dat de klanten wegblijven.”

"Ook een politieman kon me niet vertellen of ik mocht opengaan of niet. Ik ben dan maar aan de slag gegaan"

Kasia Duchna, uitbaatster kiosk 'Woodpecker' in het Warandepark

De Pool Marcin is er daar een van. Hij werkt bij de Europese Commissie en is niet onder de indruk van de omstandigheden. “Aan het Schumanplein gebeurt het wel vaker dat er perimeters worden ingesteld wanneer verschillende staatshoofden samenkomen voor een top. Ik heb wel de indruk dat de komst van Biden voor minder opschudding zorgt dan toen Trump in het land was. De coronamaatregelen zitten daar waarschijnlijk ook voor iets tussen. En misschien zijn de Belgen ook meer bezig met het EK voetbal? Want bij de Rode Duivels loopt er in spits een Beast van een ander kaliber rond,” lacht Marcin.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni