Van Quickenborne wil 'nultolerantie en lik-op-stukbeleid voor geweld tegen politie'

© Belga
24/11/2020

Vicepremier en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft in overleg met de parketten een omzendbrief uitgewerkt die werk maakt van "nultolerantie en lik-op-stukbeleid" voor geweld tegen politieagenten. Dat heeft de Open VLD-minister dinsdag gezegd in De Ochtend op Radio 1.

Afgelopen zaterdag raakte een agent van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene gewond na een interventie bij een man die geen mondmasker droeg. Het is lang niet de eerste keer dat politieagenten worden aangevallen bij coronacontroles. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne beloofde vorige week al dat hij via een omzendbrief werk wilde maken van nultolerantie voor politiegeweld.

Die omzendbrief is nu klaar. In die brief staat dat politiegeweld voortaan systematisch vervolgd zal worden. Bedoeling is om de "straffeloosheid tegen te gaan". Zo verdwijnt het zogenaamde opportuniteitssepot, waarmee het parket beslist om bijvoorbeeld omwille van capaciteitsproblemen of andere prioriteiten om niet te vervolgen. Voortaan zal vanaf één dag arbeidsongeschiktheid vervolgd worden.

Later ook voor andere hulpverleners

Daarnaast is afgesproken dat er systematisch een fysieke voorleiding zal gebeuren. Dergelijke dossiers zullen dus niet langer telefonisch afgehandeld worden.

De gerechtelijke afhandeling zal ook bij voorkeur moeten verlopen via snelrecht. Zo is het volgens Van Quickenborne de bedoeling dat er binnen de twee maanden een uitspraak volgt. "Zo komen we niet alleen tot nultolerantie maar ook tot een lik-op-stukbeleid", aldus Van Quickenborne.

De omzendbrief heeft enkel betrekking op politiegeweld. Maar volgens Van Quickenborne is het wel de bedoeling om later ook "te kijken wat er kan gebeuren voor de brandweer en andere hulpverleners".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , geweld tegen de politie , Vincent Van Quickenborne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni