Van Ranst: 'Over sluiting speelpleintjes kan nog eens nagedacht worden'

© PhotoNews
| Persconferentie van 4 februari 2020 naar aanleiding van de eerste patiënt met het Coronavirus in België. Op de voorgrond Marc Van Ranst.

Viroloog Marc Van Ranst zei vandaag in Het Laatste Nieuws dat de sluiting van de scholen niet op advies van de experts was. Ook over de sluiting van de speelpleintjes kan volgens hem nog eens nagedacht worden, zegt hij aan BRUZZ. "Maar op beslissingen terugkomen kan niet meer, dit is zeker geen oproep om beslissingen terug te draaien."

De viroloog betreurt in het interview met HLN dat de overheid besliste om de lessen op school te schrappen. De politiek volgde daarin de wetenschappelijke experten niet, zegt hij. "Ik rekende op de schoolkinderen om bij te dragen aan de groepsimmuniteit", aldus Van Ranst. "Kinderen die besmet raken, worden over het algemeen niet zo ziek als volwassenen. Maar ze krijgen wel antistoffen, en zijn dus voor een paar jaar veilig tegen het virus."

Dat Frankrijk de scholen sloot, verhoogde volgens hem de druk op Franstalige politici. "In Wallonië kijken de mensen meer naar het Franse TF1 dan naar RTBF: Di Rupo zou onmogelijk aan de kiezers in Wallonië uitgelegd kunnen hebben waarom die maatregel bij ons niet werd ingevoerd."

En speelpleintjes en paaskampen?

"Maar eenmaal een beslissing is genomen, is de beslissing genomen. Dit is zeker geen oproep om zaken terug te draaien. Je kunt niet terugkomen op een maatregel."

En wat dan met speelpleintjes, die inmiddels allemaal gesloten werden? Of de afgelaste paaskampen? "Die paaskampen moeten zeker niet doorgaan, want daarbij gaat het om verschillende kinderen die bij elkaar gezet worden vanuit verschillende, andere omgevingen", is Van Ranst duidelijk.

"Over het opnieuw openen van de pleintjes zou wel nagedacht kunnen worden, al is dat een kleine maatregel die zelfs lokaal genomen kan worden. Die maatregel is ook niet dé maatregel die nodig was. Maar er zal dan wel enige vorm van toezicht moeten zijn, jongeren mogen nog altijd niet te dicht bij elkaar staan." Ook bij heropende pleintjes zou dus het advies van 'social distancing' gelden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?