Vandalen nemen superflitspalen vaker te grazen tijdens feestdagen

© tvbrussel
| De flitspaal kan op verschillende locaties ingezet worden.

Vandalen hebben het tijdens de eindejaarsperiode gemunt op de zogenoemde superflitspalen in Brussel. Securoad, het bedrijf dat die 'lidars' ontwikkelt en onderhoudt, stelt tijdens de feestdagen opvallend meer feiten vast.

Lidars zijn mobiele, intelligente ‘superflitspalen’ die werken met laserstralen en vanaf 20 meter in beide richtingen kunnen flitsen. De voorbije week stond er eentje op de Keizer Karellaan, daar werden 54 chauffeurs geflitst. ​​​​​​

Maar de lidars zijn ook zelf doelwit, vooral van graffitispuiters. Dat stelde BRUZZ vast en wordt bevestigd door Pierre Grisard, manager van Securoad. "Ze spuiten graffiti op de paal en rechtstreeks op de camera."

Vorige maand probeerde een vandaal de superflitspaal in Anderlecht nog in brand te steken, zonder succes. Tijdens de feestdagen sloegen vandalen meermaals per dag toe, in plaats van een keer in de week.

Volgens Securoad is het reinigen van de flitspalen niet alleen tijdrovend, maar ook duur. "Maar ongeveer de helft van de daders wordt geïdentificeerd. Zij krijgen de rekening zelf gepresenteerd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?