Frank Vandenbroucke (Vooruit), vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, in de Kamer van het Federale Parlement
© Belgaimage

Vandenbroucke vraagt 'minimale sokkel' voor cultuur als cijfers onder controle blijven

© Belga
28/12/2021

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) stelt voor om het Overlegcomité "op zeer korte termijn" te laten beslissen over een "minimale sokkel" voor cultuuractiviteiten en events met een zittend publiek. Dat laat hij dinsdagmiddag weten na aflopen van een overleg met de sector. De voorwaarde is wel dat de epidemie beheersbaar blijkt en er geen overbelasting van de zorg verwacht wordt, zegt hij.

Minister Vandenbroucke overlegde dinsdagvoormiddag digitaal met vertegenwoordigers van de verschillende takken van de cultuursector. Die sector is misnoegd omdat het Overlegcomité vorige week besliste om alle binnenevenementen te verbieden, wat vooral de cultuur treft. Disproportioneel, onredelijk en niet noodzakelijk, vindt de sector, die zondag op straat kwam in Brussel en intussen ook naar de Raad van State trok.

Iets genuanceerder regime

Vandenbroucke liet vorige week in de Kamer al uitschijnen dat er op korte termijn een iets genuanceerder regime mogelijk is, mits de evolutie van de pandemie dat toelaat. Dat heeft hij dinsdag tijdens het overleg, dat hij constructief noemt, herhaald.

"Op voorwaarde dat de epidemie beheersbaar blijkt en geen overbelasting van de zorg verwacht wordt, zal minister Vandenbroucke voorstellen om op zeer korte termijn het Overlegcomité te laten beslissen over een minimale sokkel voor culturele activiteiten en events met zittend publiek die binnen doorgaan, zoals theaterzalen, concertzalen, culturele centra en bioscopen, en een stappenplan dat daarvan vertrekt," laat zijn kabinet dinsdagmiddag weten. "Een stappenplan moet de sector een reëel perspectief geven naar een echte sectorbrede heropening, waardoor de culturele sector haar cruciale rol kan spelen in onze samenleving."

Opnieuw overleg volgende week

De minister heeft de cultuursector voorgesteld om volgende week dinsdag opnieuw samen te komen. "Het Overlegcomité kan dan in de daaropvolgende dagen, wanneer de epidemiologische situatie het toelaat en met het oog op een reëel perspectief nieuwe beslissingen nemen," klinkt het.

Of de organisaties ook ingaan op die uitnodiging, is minder zeker. In een persbericht zeggen een aantal - hoofdzakelijk Franstalige - aanwezige cultuurorganisaties dat ze "nota nemen van de weigering van minister Vandenbroucke om op hun eisen in te gaan" en dat "het overleg met het kabinet Vandenbroucke met betrekking tot de heropening van de culturele sector wordt stopgezet tot de herziening van de beslissing tot sluiting van de sector".

"Minister Vandenbroucke wil geen vin bewegen," zegt Philippe Degeneffe, de voorzitter van de Franstalige Fédération des employeurs des arts de la scène (FEAS). "De theaters zullen verder moeten blijven werken in de illegaliteit." De mededeling is onder meer ondertekend toot de Unie van Professionelen uit de artistieke en creatieve sector (UPACT), die vijftien federaties verenigt van verschillende kunstdisciplines, en belangenorganisatie Artists United.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, cultuursector, frank vandenbroucke, overlegcomité, coronamaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie