Vander Taelen: ‘Muntcentrum beter afbreken’

© Wikimapia

De plannen om het Muntcentrum om te bouwen tot shoppingcenter The Mint vallen bij Luckas Vander Talen (Groen) niet in goede aarde. “Waarom kunnen we niet radicaal zijn en het Muntcentrum als een spijtige miskleun laten verdwijnen?”

Het Muntcentrum, een winkel- en kantoorgebouw aan de Anspachlaan, zal worden opgefrist en omgebouwd tot The Mint. Het project moet de shoppingplek bij uitstek worden in het centrum, aldus promotor AG Real Estate.

Luckas Vander Taelen loopt er alvast niet warm voor. “Een zoveelste winkelcentrum, met dezelfde winkels als elders”, schrijft hij in een opiniestuk voor De Standaard. “Een echt ambitieus plan kun je dat moeilijk noemen. In Brussel is de middelmatigheid en niet de verbeelding aan de macht.”

Vander Talen vraagt zich af waarom het gebouw niet gewoon afgebroken kan worden. Het gebouw dat er voordien stond, de Grote Post, ging in de jaren ’60 immers ook genadeloos tegen de grond.

“Er is toen zoveel vernield, dat pleiten voor afbraak nu haast uit den boze is. De zelfverkaarde urbanisten uit de jaren zestig hadden zoveel scrupules niet: breken met het verleden was voor hen synoniem met afbreken. Waarom kunnen wij nu niet even radicaal zijn en het Muntcentrum als een spijtige miskleun laten verdwijnen?”

Vander Taelen begrijpt dat er technische en emotionele bezwaren gemaakt kunnen worden tegen een afbraak.  Hij pleit echter voor een gedurfd nieuw ontwerp, zoals het voorstel van het jonge architectenbureau Brussels Corporations, waar de hele wereld naar zou komen kijken. “Ik vrees dat een nieuw shoppingcentrum in het centrum van de hoofdstad van Europa iets minder belangstelling zal wekken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?