BDW2015-242-Veeweyde

| BDW2015-242-Veeweyde

Veel Brusselaars willen huisdier tijdens quarantaine, 'maar er zijn minder adopties'

TH
17/04/2020

Bij dierenasiel Veeweyde in Anderlecht noteren ze sinds het begin van de coronacrisis opvallend minder adopties dan voordien. Niet omdat er geen interesse is, integendeel, maar omdat er strikte voorwaarden verbonden zijn aan een adoptie waar nu steeds minder aan kan worden voldaan.

“De eerste week van de quarantaine hield de telefoon niet op met rinkelen. Het was la folie”, zegt Noémie Cluytens, directrice van Veeweyde. “Maar hoe langer de maatregelen duren, hoe minder aanvragen tot adoptie we krijgen van mensen die zich thuis vervelen. Ik denk dat iedereen begint te begrijpen dat een huisdier nemen, engagement vraagt.”

We moeten mensen uitleggen dat een huisdier meer is dan een passe-temps.

Noémie Cluytens, directeur dierenasiel Veeweyde

Brussel kan anoniem zijn. Veel mensen wonen of voelen zich alleen. Een huisdier kan dan soelaas brengen. “Maar een hond heb je niet om je gezelschap te houden tijdens een lockdown. Je bent vertrokken voor vijftien jaar. Die gedachte proberen we bij Veeweyde over te brengen. We moeten aanvragen weigeren, dat zeker, maar we proberen toch vooral op de mensen die een dier willen adopteren, in te praten. Hen uit te leggen dat een huisdier meer is dan een passe-temps.

Vragenlijst

Bij Veeweyde worden in normale tijden wekelijks 20 tot 30 dieren geadopteerd. Nu zijn er dat zo’n tien. “Wij werken nu enkel op afspraak. Normaal gezien mag je hier vrij binnenwandelen. Door de crisis kunnen we maximum vier mensen per dag ontvangen. Zij krijgen dan een hele vragenlijst voorgeschoteld om te bepalen of ze geschikt zijn om een dier te adopteren. En niet elke afspraak leidt tot een adoptie, uiteraard.”

Vrijwilligers

Bij Veeweyde regent het trouwens niet alleen aanvragen tot adoptie. “We worden ook voortdurend gecontacteerd door mensen die hier vrijwilligerswerk willen komen doen”, zegt Ludivine Nolf, communicatieverantwoordelijke bij Veeweyde. “We moeten jammer genoeg zo’n vier mensen per dag teleurstellen. Door de strikte veiligheids- en hygiënemaatregelen kunnen we geen nieuwe mensen aannemen. De gezondheid van onze vaste medewerkers en vrijwilligers gaat voorop. Maar na de crisis zullen we iedereen die zich aangeboden heeft, opnieuw contacteren. Want extra handen zijn altijd welkom.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni