Veilinghuis Vanderkindere gaat mensenschedels uit prekoloniale tijd niet aanbieden na protest

© rv

Veilinghuis Vanderkindere in Ukkel gaat drie mensenschedels uit de bloedige koloniale periode toch niet aanbieden na protest. De voorzitter van de Congocommissie Wouter De Vriendt (Groen) wil de mogelijk teruggave van de schedels onderzoeken. Ecolo wil daarbovenop de handel in menselijke resten verbieden.

Het Ukkelse veilinghuis Vanderkindere had drie schedels uit de bloedige koloniale periode van Congo-Vrijstaat (1885-1908) te koop aangeboden. De schedels waren afkomstig uit een privécollectie. Maar na kritiek heeft Vanderkindere de verkoop ingetrokken en heeft het veilinghuis excuses aangeboden.

"Wij keuren het lijden en de vernedering van de volkeren die het slachtoffer waren van deze koloniale daden niet goed", klonk het. De menselijke resten in kwestie zullen worden gerepatrieerd, zo zei het veilinghuis.

Afrikamuseum

De kwestie komt naar boven tijdens de parlementaire commissie die het koloniale verleden van België onderzoekt. Daarin wordt verwezen naar het probleem met de menselijke resten uit die periode.

Een voorstel van aanbeveling van voorzitter Wouter De Vriendt (Ecolo-Groen) beoogt "de mogelijke teruggave van deze resten" op basis van het Home-project van het Afrikamuseum van Tervuren. Dat project wil de vele menselijke resten die in het bezit zijn van het museum identificeren en teruggeven.

In een persbericht vraagt Ecolo bovendien een verbod op de handel in menselijke resten. "Het is voor mij onvoorstelbaar dat de handel in menselijke resten vandaag in België legaal is. De stoffelijke resten, ook van mensen die tijdens de koloniale periode zijn gedood, hebben recht op absoluut respect. Men verkoopt geen lijken. Dat moet veranderen", reageert Ecolo-covoorzitter Rajae Maouane met Guillaume Defossé.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?