Verdachte aanslag wilde sjiieten bang maken

© EVC
De verdachte die is opgepakt na de aanslag op een moskee maandagavond in Anderlecht wilde met zijn daad de sjiitische gemeenschap in België bang maken. Hij verwees in zijn verklaring naar de toestand in Syrië. De man is aangehouden en in verdenking gesteld van brandstichting met de dood tot gevolg.

De verdachte stelt de sjiitische gemeenschap verantwoordelijk voor de situatie in Syrië. Dat heeft hij verklaard aan de onderzoeksrechter. "De verdachte verklaarde dat de beelden van wat er zich in Syrië afspeelt, grote indruk hebben gemaakt op hem," aldus parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur. "Dat heeft hem er toe aangezet om de sjiitische gemeenschap, die volgens hem verantwoordelijk is voor de gebeurtenissen in Syrië, angst aan te jagen. Hij zegt dat hij een soennitische moslim is maar dat hij niet uit was op wraak. Ook zou hij niet de bedoeling gehad hebben iemand te doden, hij wou enkel een daad stellen."

De man is aangehouden en in verdenking gesteld van brandstichting met de dood tot gevolg. Het religieuze motief van zijn misdaad geldt daarbij als verzwarende omstandigheid. Dat heeft het parket dinsdagavond gemeld. Voorlopig is hij niet in verdenking gesteld van terrorisme, maar dat kan nog gebeuren. "Daarover moet eerst overleg gepleegd worden met het federaal parket, dat als enige bevoegd is voor terrorismefeiten."

Over de identiteit van de man is er nog geen volledige duidelijkheid. Hij schiep eerder verwarring door drie verschillende identiteiten op te geven. De man beweert de Marokkaanse nationaliteit te hebben en een verblijfplaats in België. Die laatste weigert hij echter vrij te geven.

Verder verklaarde hij dat hij alleen handelde en pas twee weken terug besliste om de aanslag te plegen. Naar eigen zeggen zou hij zich spontaan hebben aangediend bij de politie als hij niet meteen was opgepakt.

Het verhoor van de verdachte kon pas dinsdagochtend beginnen omdat er niet meteen een advocaat beschikbaar was. De ondervraging werd daarom vastgelegd op camera zonder advocaat.

Volgens de eerste verklaringen van getuigen zou de man op verschillende plaatsen benzine hebben gegoten. Hij haalde daarna een mes en een bijl boven, waarmee hij de moskeegangers bedreigde. Toen de politie maandagavond ter plaatse kwam, was de verdachte al door de aanwezigen overmeesterd. Voor de imam kwam alle hulp te laat, hij overleed door rookintoxicatie. Een andere persoon raakte bevangen door de rook, een derde kreeg messteken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?