Zondag witte mars voor imam

© EVC
Belgische soennieten én sjiieten organiseren zondag een witte mars van de Ridamoskee naar het Justitiepaleis. Ze herdenken zo de dood van de imam die maandagavond omkwam in een brandaanslag.

De mars vertrekt om 14 uur aan de moskee in de Dokter De Meersmanstraat in Kuregem en eindigt aan het Justitiepaleis. Dat zeiden vertegenwoordigers van de twee islamstromingen dinsdagochtend op een persconferentie op het Anderlechtse gemeentehuis.

De mars zal de aanslag tegen de Anderlechtse Ridamoskee herdenken, waarbij maandagavond een imam om het leven kwam. Hij was 46 en vader van vier kinderen.

De gemeente Anderlecht maakt nu een veiligheidsanalyse en wil dan samen met de stad Brussel kijken of er een toestemming komt voor de mars. "We zullen de aanvraag wel welwillend benaderen," zegt burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) aan brusselnieuws.be.

Kamal M'Rabet, een verantwoordelijke van de sjiitische Ridamoskee, benadrukte dat het een gezamenlijk initiatief is van soennieten en sjiieten, "een burgermars tegen terrorisme, die moet verhinderen dat dit geweld nog eens voorvalt, of het nu in een moskee, een kerk of een synagoge is."

'Aanslag op multiculturele maatschappij'
Dezelfde Kamal M'Rabet benadrukte dat de dader niet bekend was in de buurt. Wellicht gaat het volgens de moskeeverantwoordelijke om een geïsoleerd individu. Dat het na de aanslag rustig bleef in de wijk en op het internet wijst evenzeer in die richting, stelt M'Rabet.

Een vertegenwoordiger van de Turkse soennitische moskee in Anderlecht, Mustafa Ulusoy, zei dat het om een aanslag was op "onze multiculturele maatschappij."

De Anderlechtse burgemeester benadrukte dat het samenleven tussen verschillende culturen de grootste uitdaging is voor zijn gemeente.

Dinsdagavond is er in de Arrahmane-moskee een ritueel gebed ter nagedachtenis van de omgekomen imam.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?