Verdachte molotovcockail verontwaardigd over aanpak coronacrisis

LG
© Belga
28/07/2020
Updated: 28/07/2020 11.41u

De man die maandag een molotovcocktail gooide naar het federaal parlement, was verontwaardigd over de overheidsaanpak van de coronacrisis. Dat melden verschillende media en blijkt uit de Twitterfeed en het Facebookprofiel van de man.

Het gaat om een 36-jarige man uit Sint-Truiden, met de initialen P.V.

“Rond 13u30 kwam een 36-jarige man met zijn voertuig tot aan de poorten van het federaal parlement”, zegt parketwoordvoerder Denis Goeman. “De man vertoonde verdachte gedragingen en een politiepatrouille kon tussenkomen op het moment dat hij een brandbom van het type molotovcocktail naar het federaal parlement wilde gooien. Daardoor kwam de brandbom niet voorbij de hekken en werd er enkel lichte schade toegebracht aan de openbare weg.”

De politie en DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, doorzochten nadien nog zijn wagen op zoek naar eventuele andere explosieven of gevaarlijke stoffen, maar die zoektocht zou niets hebben opgeleverd.

molotovcocktail

“Er werd ook een huiszoeking uitgevoerd en daarbij werden documenten gevonden die erop wijzen dat hij een extreme overtuiging zou hebben. Er zijn evenwel geen objectieve elementen die aantonen dat gehandeld heeft met een bepaalde politieke overtuiging", aldus Goeman.

"Tijdens zijn verhoor heeft hij verklaard niet te hebben gehandeld met een bepaalde ideologie, maar als vergelding tegen de politieke wereld die volgens hem verantwoordelijk is voor het wanbeheer van de huidige gezondheidscrisis.”

Het parket heeft alvast een onderzoeksrechter gevorderd met het oog op de aanhouding van de verdachte. De man is gekend bij het gerecht voor een oud dossier, maar heeft geen recente veroordelingen.

kon_overtuigender

'Kon overtuigender', vond de man achteraf zelf van zijn eigen poging.

'Kon overtuigender'

Op Twitter had P.V. in de loop van de ochtend al aangekondigd dat hij iets van plan was. Hij uitte zijn ongenoegen en verontwaardiging over de manier waarop de verschillende overheden de coronacrisis aanpakken.

Hij verwees onder meer naar een krantenartikel over het gebrek aan beschermingsmiddelen in de rusthuizen, maar ook naar een interview met viroloog Marc Van Ranst waarin die laatste zei dat de scholen nooit hadden mogen gesloten worden. P.V. toont zich boos over "groepsimmuniteit, hoe egoïstisch en onverantwoord bestuur dit opportunistisch in de hand werkte, en hoe alle partijen schuld dragen. "Dit systeem werkt niet als het degene slachtoffert die we zouden moeten beschermen", stelt hij.

“Daarom: tijd om gehoord te worden. Voor Vlaanderen, jong, oud, zwart, bruin wit of blank. Laat u niet kennen.” Met die woorden en een foto van zijn zelfgemaakte molotovcocktail kondigde de verdachte gisteren zijn actie aan. Hij beschadigde uiteindelijk enkel wat wagens. “Kon overtuigender”, reageerde de man nadien op een van zijn Twitteraccounts, met een foto van het resultaat van zijn actie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Justitie, molotovcocktail, extreem-rechts, coronacrisis, nationale veiligheidsraad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni