© Sander de Wilde | Wachtende asielzoekers aan het Pachecogebouw in de Noordwijk.

Verdwijning Burundees handbalteam: maandag valt beslissing over asielaanvraag

JP
© BRUZZ
27/11/2023

Tijdens het WK handbal in Kroatië afgelopen zomer verdween bijna het volledige Burundese nationale team. Spelers trokken naar België en vroegen asiel aan in Brussel. Speler Ishimwe Olly Clay laat aan BRUZZ weten dat een rechter maandag in de loop van de dag over hun zaak zal beslissen.

Clay hoopt dat zijn asielaanvraag en die van zijn medespelers in België behandeld zal worden. Liefst in een ‘open centrum’ zegt hij aan BRUZZ. Voorlopig zijn de spelers in een gesloten centrum geplaatst, zo berichtten actiegroepen Getting the Voice Out, CRACPE en de Burundi Diaspora in België eerder.

Twee van de spelers, die geen asiel hadden aangevraagd, kregen het bevel om het land te verlaten. Dat liet CD&V-staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, eerder weten. Ook verklaarde de Moor dat er een onderzoek werd uitgevoerd naar de leeftijd van de spelers.

Dat onderzoek - uitgevoerd door de Dienst Vreemdelingenzaken - wees uit dat de meeste spelers als volwassenen worden beschouwd. Daardoor vallen ze onder de Dublin III-verordening en is België niet verplicht om in onderdak te voorzien.

Volgens de Europese richtlijn moeten ze daarom asiel aanvragen in het eerste land van aankomst. Maandag zal duidelijk worden of de spelers inderdaad naar Kroatië moeten gaan om asiel aan te vragen.

In augustus verbleven de spelers daar voor het WK handbal. Tien van de dertien teamleden vertrokken onaangekondigd uit hun hotel in Rijeka. Hierdoor moest het Burundese nationale handbalteam zich terugtrekken tijdens de eerstvolgende wedstrijd tegen Bahrein.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie