Vergunning voor woon- en winkelcomplex Toison d'Or

© UN Studio
Toison d'Or, het prestigieuze woon- en winkelproject langs de Gulden Vlieslaan, krijgt een vergunning van de gemeente Elsene. Acht appartementen komen in handen van de gemeente en worden bestemd voor middeninkomens. Promotor ProWinko wil zo snel mogelijk beginnen bouwen. Begin 2015 kan alles klaar zijn.

Dinsdag kende het Elsense schepencollege een bouwvergunning toe aan ProWinko. Dat meldde de RTBF en is bevestigd aan brusselnieuws.be. Voor de zomer was er al een positief advies van de overlegcommissie, ondanks protest van enkele stadsverenigingen. Die eisten minder pakeerplaatsen en 30 procent publieke woningen.

Sociale woningen komen er niet, maar de gemeente gaat wel acht appartementen, op een totaal van 82, beheren en voorbehouden voor middeninkomens. Het gaat om appartementen in twee bestaande huizen in de Ridderstaat. Die worden opgenomen in het project en als stedenbouwkundige lasten overgedragen aan de gemeente. Het is overigens de eerste keer dat een Brusselse gemeente stedenbouwkundige lasten vraagt voor project zonder kantoren.

Het woongedeelte zal in totaal 14.000 vierkante meter beslaan. De winkelruimtes zijn goed voor 11.000 vierkante meter. Er komt een ondergrondse parking met 326 plaatsen, de helft voor bewoners, de rest voor shoppers. De gemeente vraagt dat minstens een handelszaak op de buurt mikt. Dat zou een supermarkt kunnen zijn. Er komt ook een crèche voor 78 kinderen. De plannen werden getekend door het Nederlandse architectenbureau UN Studio.

Nu de vergunning een feit is, kunnen de bouwkranen aanrukken. "We willen zo snel mogelijk beginnen bouwen", zegt Philip van Perlstein van ProWinko aan brusselnieuws.be. "We proberen de werkzaamheden op iets meer dan twee jaar af te ronden." Dat zou betekenen dat alles tegen de zomer van 2015 klaar is.

Er was al eens een vergunning
Het project heeft al een lange voorgeschiedenis. De Nederlandse ontwikkelaar ProWinko is er al zeven jaar mee bezig. Voordien had een Britse promotor al vergevorderde plannen voor een groot winkelcentrum en een hotel. In 2002 werd daarvoor ook een vergunning afgeleverd maar die werd opgeschort door de Raad van State na verschillende klachten van verenigingen.

Het oude stadsweefsel was echter al afgebroken en zo bleef het terrein jarenlang een open wonde in stad. Gelukkig werd de plek geregeld opgesmukt door een kunstwerk, zoals Cityscape van Arne Quinze.

Elsene hoopt een nieuwe procedureslag te vermijden. "Ik ben blij dat we dit dossier binnen de legislatuur hebben kunnen afronden", zegt schepen van Stedenbouw Nathalie Gilson (MR) in Le Soir. "Ik hoop dat er geen nieuwe klachten komen. We moeten voortmaken. De Bovenstad moet haar aanbod uitbreiden om aantrekkelijk te blijven naast de winkelprojecten aan de rand van de stad."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?