Verkeershinder verwacht door nieuwe betoging tegen coronamaatregelen

© Arthur Bagage
| De betogers verzamelen vanaf 12.30 aan het Noordstation.
Updated: 09-01-2022 - 12:53

'Samen voor Vrijheid' gaat zondag in Brussel opnieuw protesteren tegen de coronamaatregelen. Bij een vorige betoging van dit samenwerkingsverband op 21 november daagden zowat 35.000 mensen op. In de marge kwam het toen tot zware rellen. Hoeveel volk er nu zal opdagen, blijft koffiedik kijken. Een interne ordedienst zou moeten vermijden dat het deze keer uit de hand loopt.

De manifestatie 'Samen voor Vrijheid' groepeert verschillende organisaties, zoals Viruswaanzin, Vecht Voor Vrijheid, The Human Side, Belgians for Freedom en nog tientallen andere. De organisatoren roepen "iedereen die aanvoelt dat er iets niet klopt" op om zich aan te sluiten. In een aankondigend persbericht luidde het dat het gaat om een "vredevolle bijeenkomst".

"We organiseren een grote manifestatie voor grondwettelijke vrijheden en mensenrechten. Onder de naam 'Samen voor Vrijheid' klagen we vrijheidsbeperkende maatregelen aan die reeds anderhalf jaar geen structurele oplossing zijn voor de gezondheidszorg en niet meer te verantwoorden zijn", klinkt het in het persbericht. De eerste editie van de betoging in dit verband trok 35.000 demonstranten. Daarna volgende nog enkele betogingen die ook af en toe uitmondden in rellen.

Niet de eerste manifestatie

De vierde mars tegen het gezondheidsbeleid is toegestaan als de onderhandelde voorwaarden worden gerespecteerd. "Er zijn verschillende ontmoetingen geweest met de organisator. Over het scenario en de route werd overeenstemming bereikt. De organisator verbond zich ertoe het vreedzame karakter van de demonstratie kenbaar te maken, ons op de hoogte te houden van alle aanvullende informatie die bekend werd, en een doeltreffende en herkenbare veiligheidsdienst in te stellen," zegt Ilse Van de keere, woordvoerster van de politie Brussel-Hoofdstad/Elsene aan La Capitale.

De betogers hebben afgesproken aan het Noordstation. Brussel Mobiliteit heeft al aangekondigd dat er tot 18 uur files worden verwacht langs het traject dat loopt langs het Noordstation via de Kleine Ring en de Europese wijk.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?