| Archiefbeeld

Verkeersleiders skeyes klagen personeelstekort aan in open brief

HD
© Belga
21/03/2019

De acties bij skeyes, het vroegere Belgocontrol, zorgen voor wrevel bij veel reizigers. In een open brief leggen de luchtverkeersleiders uit dat het personeelstekort de veiligheid van iedereen ondermijnt.

"Als reiziger heeft u het recht om te weten wat onze redenen zijn om over te gaan tot de huidige acties. In tegenstelling tot wat u dikwijls voorgeschoteld wordt, betreft het hier geen financiële eisen, maar vragen we enkel het respecteren van wetten en reglementen, en dit in functie van veiligheid", zo luidt het.

Het gaat de luchtverkeersleiders vooral om de grote personeelstekorten. "In het nationale luchtverkeersleidingscentrum CANAC2 bedraagt het tekort maar liefst 25 procent. Deze zijn het gevolg van een gebrek aan planning, visie en een niet te stoppen besparingsdrang. Ze zorgen er echter ook voor dat de werkdruk onhoudbaar wordt."

"Vermoeidheid, ziekte en demotivatie nemen de bovenhand, en ondermijnen de veiligheid! Wij beseffen het economische belang van onze sector, en onze rol daarin, maar wensen de veiligheid steeds op nummer 1 te zetten."

Volgens de luchtverkeersleiders ligt een oplossing voor de hand: "Aangezien buitenlandse luchtverkeersleidersleidingscentra met dezelfde problemen wel de nodige maatregelen namen. Het skeyes management verkiest echter enkel te streven naar de beste cijfers, en weigert mee te gaan in een verhaal waar zowel verkeersleiders, luchtvaartmaatschappijen en reizigers winnen."

De actievoerders hopen op begrip bij de reizigers, "voor ons streven naar zowel uw als onze veiligheid".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, staking

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni