20220209 Frank Vandenbroucke (Vooruit), sinds 1 oktober 2020 is hij vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid 3

| Frank Vandenbroucke (Vooruit), sinds 1 oktober 2020 vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, maakte het mogelijk dat alle artsen sinds 1 mei PrEP-medicatie kunnen voorschrijven, terwijl voorheen enkel de artsen verbonden aan hiv-centra dat konden.

Verkoop PrEP, dat preventief beschermt tegen hiv, in drie jaar tijd bijna verdubbeld

© Belga - BRUZZ
22/08/2023

De verkoop van PrEP-medicatie, die preventief beschermt tegen een hiv-infectie, is in ons land op drie jaar tijd bijna verdubbeld. Dat bericht VRT NWS dinsdag op basis van cijfers van de Apothekersbond. Zo'n dertig procent van de gebruikers van PrEP-medicatie woont in Brussel.

Sinds 1 juni 2017 wordt PrEP (Pre Exposure Prophylaxis, in België verkocht onder de naam Truvada) in België grotendeels terugbetaald. In vergelijking met drie jaar geleden is de verkoop van het middel gestegen met 84 procent. Bijna een verdubbeling dus, tonen cijfers van de Apothekersbond tot juni 2023.

Volgens de meest recente cijfers van Sciensano namen eind 2021 ruim vijfduizend mensen PrEP in ons land, maar intussen zijn het er dus nog een stuk meer. In 2021 waren 99 procent van de PrEP-gebruikers mannen; 35 procent bevond zich in de leeftijdsgroep van 30-39 jaar, gevolgd door 27 procent in de leeftijdsgroep van 40-49 jaar. Dertig procent van de PrEP-gebruikers was woonachtig in het Brussels Gewest; 54 procent in Vlaanderen en 16 procent in Wallonië.

PrEP zijn pillen die helpen om een infectie met hiv te voorkomen. Het middel is dus niet meteen bedoeld voor mensen die al hiv hebben, wel voor mensen die zich willen beschermen tegen het virus, zoals homomannen met wisselende seksuele contacten. De grootste groep gebruikers van de PrEP-pil zijn homomannen tussen de 30 en 39 jaar oud.

Het stijgende succes van het middel heeft ook een keerzijde. In bepaalde hiv-centra zijn er maandenlange wachttijden omdat zo veel mensen geïnteresseerd zijn in het middel. Dat terwijl enkele doelgroepen nog niet genoeg bereikt worden. Intussen wordt gewerkt aan nieuwe vormen van PrEP, om de eventuele drempels van een pil weg te nemen.

'Schakel huisartsen in'

Kamerlid Nawal Farih (CD&V) vraagt minister federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) al meer dan een jaar om huisartsen in te schakelen om de eerste consultatie te doen en zo de druk op hiv-centra te verlichten. "De stijgende verkoop van PrEP-medicatie toont de grote vraag aan. Door de huisartsen in te schakelen kunnen we de druk op hiv-centra verder verlichten en de drempel voor patiënten nog meer verlagen", zegt Farih.

Het kabinet van Vandenbroucke benadrukt dat alle artsen sinds 1 mei PrEP-medicatie kunnen voorschrijven, terwijl voorheen enkel de artsen verbonden aan hiv-centra dat konden. Bovendien maakte hij het mogelijk dat patiënten deels bij een huisarts terechtkunnen voor de driemaandelijkse opvolgconsultaties, klinkt het. Dat geldt ook voor de aanbevolen testen op syfilis, gonorroe, chlamydia en hepatitis C. De minister blijft bovendien aandachtig voor eventuele obstakels voor hiv-patiënten en probeert die weg te werken, aldus zijn kabinet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni