Annelies Verlinden (CD&V), federaal minister van Binnenlandse Zaken in de regering De Croo
© PhotoNews | Annelies Verlinden (CD&V), federaal minister van Binnenlandse Zaken in de regering De Croo.

Verlinden: 'Geen geweld gebruikt bij politieactie aan depot Delhaize'

© Belga
12/04/2023

De politie had niet de intentie om de stakingspost aan het distributiecentrum van Delhaize in Zellik vorige week op te breken. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) woensdag gezegd in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. De politie is ook niet fysiek in interactie gegaan met de vakbondsmilitanten, zei ze.

De vakbonden blokkeerden vorige week woensdagavond het distributiecentrum van Delhaize in Zellik. Donderdagochtend rond 5 uur werd de actie beëindigd. De supermarktketen bevestigde dat de lokale politie is opgeroepen om de actie te doorbreken nadat een tussenkomst van de deurwaarder geen zoden aan de dijk bracht. Volgens de vakbonden gebeurde dat op een "hardhandige manier", al raakte niemand gewond.

Volgens Verlinden was er geen sprake van geweld tijdens de interventie. De federale politie werd rond 23.36 uur door een agent ter plaatse gevraagd om versterking te leveren, de lokale politie was er al rond 20 uur, op vraag van de gerechtsdeurwaarder, omdat de actie deels plaatsvond op publiek domein, klonk het woensdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. De CD&V-minister kreeg er vragen van PVDA-Kamerlid Nadia Moscufo.

Volgens Verlinden waren de gemoederen al verhit rond 20.30 uur toen een vrachtwagenchauffeur de stakingspost wilde omzeilen. De gerechtsdeurwaarder wilde het bevel om de staking op te heffen niet ondertekenen, om te vermijden dat de spanning verder opliep. De vakbondsmilitanten is meermaals gevraagd om chauffeurs op regelmatige intervallen door te laten, zei ze.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie