'Vermoeden van discriminatie' bij korting voor gevaccineerden

© Osteria Romana
| Osteria Romana, op de Legrandlaan in Brussel, biedt al wie na 26 mei voor het eerst gevaccineerd is een voucher aan ter waarde van 50 euro

Het restaurant in Brussel dat een tegoedbon van 50 euro geeft aan klanten die zich na 26 mei laten vaccineren, doet stof opwaaien. Bij het instituut voor gelijke kansen Unia spreken ze van “vermoedelijke discriminatie”. De voorzitter van sectorvereniging Horeca Brussel juicht het initiatief dan weer toe.

Horeca Brussel heeft geen weet van andere leden die dergelijke voordelen bieden aan gevaccineerden. “Als federatie staan we neutraal tegenover de vaccinatie”, zegt bestuurder Fabian Hermans aan La Capitale.

“Maar persoonlijk ben ik voor de vaccinatie. Om naar bepaalde Afrikaanse landen te kunnen gaan, moet je bepaalde vaccins hebben gekregen, dus waarom niet hetzelfde doen met het vaccin tegen het coronavirus. Het is een mooi initiatief van dit restaurant. Bravo.”

Volgens Unia, het instituut voor gelijke kansen, kan men wel degelijk discriminatie vermoeden. “De restaurateur, begrijpen we, wil een voordeel toekennen aan gevaccineerden (enkel aan diegenen die na 26 mei gevaccineerd worden, red.). Al dan niet gevaccineerd zijn hangt samen met de gezondheidstoestand van een persoon, één van de criteria waarop men zich in België niet mag baseren om te discrimineren”, zegt Florence Pondeville, juridisch adviseur bij Unia.

“Het vaccin is niet verplicht en niet iedereen heeft er toegang toe. Men vaccineert momenteel per leeftijdsgroep en dus worden twintigers nog niet massaal opgeroepen om zich te laten vaccineren. Dus creëert men op die manier een verschil in behandeling op basis van de gezondheidstoestand van de mensen”, onderstreept Pondeville.

Eerder waarschuwde Unia al dat zo’n onderscheid maken – en meer specifiek de toegang tot een bepaald(e) dienst of product weigeren aan niet-gevaccineerden – discriminatie kan zijn.

Het gelijkekansencentrum wil donderdag niet kwijt of er al klachten zijn binnengelopen over de actie van het restaurant. “Naarmate we meer precieze elementen ontvangen, zullen we die ook nader onderzoeken.”

Reactie Trachte

“Deze aanpak is zeker goed bedoeld", reageert staatssecretaris voor Economische Transitie, Barbara Trachte (Ecolo). "Ze doen het om hun klanten terug te zien, om vaccinatie aan te moedigen... Maar het zou discriminerend kunnen zijn, zoals Unia suggereert. Daarom is het moeilijk dit initiatief te steunen."

"Ongeacht wat dit restaurant voorstelt, kan ik iedere inwoner van Brussel alleen maar aanmoedigen zich te laten vaccineren. Alleen op die manier kan de economie, en met name de horeca, weer volledig op gang komen.”

Juriste Dominique De Meyst zegt dat restaurant Osteria Romana zowel op basis van medische informatie als op leeftijd discrimineert.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?